Scutaru, MMFPSPV: Românii sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la liberă circulaţie şi de a lucra în străinătate

Rezoluţia din 16 ianuarie prin care Parlamentul European apără dreptul tuturor cetăţenilor din statele membre de a lucra în afara ţării lor întăreşte principiul liberei circulaţii, astfel că muncitorii români din străinătate se aşteaptă să fie trataţi fără discriminare şi cu respect, a afirmat vineri secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) Codrin Scutaru.
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 10:34
Scutaru, MMFPSPV: Românii sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la liberă circulaţie şi de a lucra în străinătate

‘Salut Rezoluţia prin care Parlamentul European apără dreptul cetăţenilor din statele membre de a lucra în afara ţării lor, principiu de bază al Uniunii Europene, consfinţit în tratatele UE şi o componentă esenţială a pieţei unice. Prin votul înţelept dat joi, Parlamentul European a întărit, practic, principiul liberei circulaţii şi, totodată, i-a pus la punct pe acei politicieni europeni care au declanşat, în ultima perioadă, un adevărat război mediatic împotriva muncitorilor veniţi din România şi Bulgaria. Cetăţenii români care lucrează în afara ţării nu trebuie să îşi facă griji legate de posibilă discriminare la care ar putea fi supuşi atunci când merg să lucreze în străinătate. Pot merge cu fruntea sus, pentru că ei merg acolo să lucreze, nu să stea la mila statelor respective. Prin munca lor contribuie, de fapt, la economia acelui stat, care câştigă de pe urma lor’, a afirmat secretarul de stat Codrin Scutaru, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Totodată, oficialul MMFPSPV şi-a exprimat speranţa că toate statele membre vor respecta principiul liberei circulaţii, iar ‘muncitorii români vor fi respectaţi acolo unde merg să lucreze, vor fi trataţi egal, ca toţi cetăţenii UE, pentru că nu există ranguri şi ierarhii în Uniunea Europeană’.

Codrin Scutaru a subliniat că libera circulaţie atrage după sine atât drepturi cât şi obligaţii, astfel că muncitorii români vor trebui să-şi respecte îndatoririle atunci când aleg să lucreze în afară.

‘În ceea ce mă priveşte, voi milita în continuare ca românii care muncesc în afara graniţelor să fie trataţi egal şi cu respect, iar acest lucru îl voi susţine în toate întâlnirile pe care le voi avea cu demnitari străini şi, de fiecare dată, voi da exemple de români cu care ne mândrim în afară. Este bine să le amintim vecinilor noştri din UE ce mulţi români de valoare au lucrat şi lucrează în străinătate’, a spus în încheiere secretarul de stat Codrin Scutaru.

Joi, Parlamentul European (PE) a adoptat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libertatea de circulaţie în UE. Textul final, rezultatul unui compromis între variantele depuse de grupurile politice, a fost votat cu o largă majoritate, prin ridicare de mâini.

Legislativul comunitar critică dur, în rezoluţia adoptată, poziţia anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricţionare a acestui drept. PE ‘respinge total orice propunere de a plafona numărul de migranţi din UE, deoarece contrazice principiul din Tratat referitor la libera circulaţie a persoanelor’.

Membrii PE cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine.

De asemenea, se arată în textul adoptat, PE este îngrijorat de creşterea tendinţelor rasiste şi xenofobe dacă dezbaterea nu este abordată în mod raţional şi recunoaşte faptul că libertatea de mişcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.

Rezoluţia solicită statelor membre să nu discrimineze lucrătorii mobili din UE în urma asocierii eronate a dreptului la liberă circulaţie în scopul găsirii unui loc de muncă cu presupuse abuzuri la adresa sistemelor de securitate socială şi subliniază că niciunul dintre statele membre care proclamă existenţa acestei probleme nu a prezentat CE dovezi în acest sens.

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să monitorizeze sistematic şi detaliat modul în care se respectă dreptul fundamental la liberă circulaţie a lucrătorilor din UE.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...