Scutul antirachetă american din România ”va avea consecinţe minore asupra securităţii Iranului” – expert

Scutul antirachetă american din România nu va reprezenta o ameninţare pentru securitatea Iranului, a estimat Farhang Jahanpour, profesor la Colegiul Kellogg din cadrul Universităţii Oxford, într-un interviu publicat vineri de cotidianul The Tehran Times, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 27 mai 2016, 13:58
Scutul antirachetă american din România ''va avea consecinţe minore asupra securităţii Iranului'' - expert

”Chiar şi în trecut, rolul Iranului în scutul de apărare a fost folosit mai ales în scop de propagandă, pentru că Iranul nu poseda arme nucleare sau rachete balistice internaţionale. Singura modalitate ca situaţia actuală să aibă un impact asupra Iranului este ca rezultat al ostilităţii dintre Rusia şi Occident, ceea ce va crea o situaţie mai puţin stabilă în regiune şi în lume. Este în interesul Iranului să rămână imparţial în această rivalitate şi să menţină relaţii bune cu ambele părţi”, a subliniat profesorul iranian.

În opinia sa, în prezent există multe indicii ale revenirii la caracteristicile ‘războiului rece’. Retorica de ambele părţi (SUA şi Rusia) a devenit destul de ostilă şi ameninţătoare, mulţi oficiali americani declarând deschis că ei consideră Rusia cea mai mare ameninţare pentru Statele Unite.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin acuză Occidentul de comportament agresiv faţă de Moscova.

”Este esenţial ca înainte ca situaţia să scape de sub control, ambele părţi să facă un pas înapoi şi să revină la cooperare. Sancţiunile occidentale afectează cu siguranţă Rusia. În acelaşi timp, fără sprijinul Rusiei, Occidentul nu va putea face faţă problemelor terorismului şi instabilităţii în Orientul Mijlociu. Cele două părţi pot avea mai mult de câştigat din cooperare mai degrabă din confruntare”, a subliniat profesorul Farhang Jahanpour.

SUA îşi vor finaliza, în 2018, sistemul de apărare antirachetă în Europa, bazat pe radare ce vor detecta lansările de rachete balistice în spaţiu. În urmă cu două săptămâni, baza de la Deveselu (sudul României) a devenit prima unitate din Europa unde este operaţională o componentă terestră a scutului antirachetă american care ar trebui să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Poziţia oficială a NATO este că scutul antirachetă are un rol pur defensiv şi obiectivul său este de a descuraja acţiuni agresive din partea unor state cu ambiţii nucleare din Asia şi Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iran. În schimb, Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic şi îi ameninţă securitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...