Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. SUA şi NATO nu vor oferi garanţii Moscovei – Rose

Sistemul de apărare antirachetă, creat de SUA şi NATO, nu pune în pericol potenţialul strategic al Rusiei, a declarat marţi asistentul pentru controlul armelor, verificare şi conformare al secretarului de stat al SUA, Frank A. Rose, subliniind că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică nu vor oferi niciun fel de garanţii în scris Moscovei, cu caracter juridic obligatoriu, deoarece aceasta ar putea submina dezvoltarea scutului în funcţie de ameninţările în creştere, relatează agenţia de presă RIA Novosti.
Economica.net - mar, 12 apr. 2016, 13:00
Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. SUA şi NATO nu vor oferi garanţii Moscovei - Rose

‘Rusia continuă să-şi manifeste îngrijorarea în legătură cu faptul că sistemul de apărare antirachetă ameninţă potenţialul său strategic. NATO şi SUA au afirmat în mod repetat, de-a lungul anilor, că acesta nu este îndreptat şi nu poate să vizeze capacităţile strategice ruse’, a insistat diplomatul american, într-o conferinţă organizată de Institutul Regal al Forţelor Armate (RUSI) la Londra.

Potrivit acestuia, este ‘regretabil’ faptul că Moscova a renunţat să mai coopereze cu Alianţa Nord-Atlantică în ceea ce priveşte crearea sistemului de apărare antirachetă. ‘Cred că este important să se sublinieze faptul că Rusia a renunţat în mod unilateral la un dialog constructiv cu NATO în domeniul apărării antirachetă’, a subliniat Frank A. Rose, citat de RIA Novosti.

Referitor la solicitarea Moscovei de a i se oferi garanţii în scris, cu caracter juridic obligatoriu, că scutul antirachetă implementat de SUA şi NATO în Europa nu vizează capacităţile sale strategice, oficialul american a estimat că acest lucru nu este posibil.

‘Ceea ce solicită Moscova va limita în mod semnificativ capacitatea noastră de a răspunde ameninţărilor nucleare. Coreea de Nord şi Iranul au efectuat în mod repetat lansări de rachete şi ameninţările care vin dinspre aceste ţări dictează necesitatea ca noi să ţinem pasul cu tehnologiile pe care acestea le dezvoltă’, a explicat el.

În plus, SUA vor insista asupra mobilităţii sistemului de apărare antirachetă, a spus Rose, adăugând că aceasta va permite un răspuns mai eficient la ameninţările tot mai mari.

La rândul său, Robert Bell, reprezentant civil principal al secretarului american al apărării în Europa, a menţionat, în aceeaşi conferinţă, că, dacă ar fi fost îndreptat împotriva potenţialului strategic rusesc, sistemul european antirachetă ar fi ‘arătat complet altfel’.

Planurile SUA de creare a unui sistem de apărare antirachetă, care să le apere în mod sigur teritoriul de eventuale rachete balistice, reprezintă o piatră de încercare în relaţiile dintre Moscova şi Washington. Segmentul european al sistemului american de apărare antirachetă ar urma să fie desfăşurat pe deplin către orizontul anului 2018. Într-o etapă iniţială este planificată instalarea de rachete interceptoare într-o serie de ţări din Europa de Est, notează RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...