Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. SUA şi NATO nu vor oferi garanţii Moscovei – Rose

Sistemul de apărare antirachetă, creat de SUA şi NATO, nu pune în pericol potenţialul strategic al Rusiei, a declarat marţi asistentul pentru controlul armelor, verificare şi conformare al secretarului de stat al SUA, Frank A. Rose, subliniind că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică nu vor oferi niciun fel de garanţii în scris Moscovei, cu caracter juridic obligatoriu, deoarece aceasta ar putea submina dezvoltarea scutului în funcţie de ameninţările în creştere, relatează agenţia de presă RIA Novosti.
Economica.net - mar, 12 apr. 2016, 13:00
Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. SUA şi NATO nu vor oferi garanţii Moscovei - Rose

‘Rusia continuă să-şi manifeste îngrijorarea în legătură cu faptul că sistemul de apărare antirachetă ameninţă potenţialul său strategic. NATO şi SUA au afirmat în mod repetat, de-a lungul anilor, că acesta nu este îndreptat şi nu poate să vizeze capacităţile strategice ruse’, a insistat diplomatul american, într-o conferinţă organizată de Institutul Regal al Forţelor Armate (RUSI) la Londra.

Potrivit acestuia, este ‘regretabil’ faptul că Moscova a renunţat să mai coopereze cu Alianţa Nord-Atlantică în ceea ce priveşte crearea sistemului de apărare antirachetă. ‘Cred că este important să se sublinieze faptul că Rusia a renunţat în mod unilateral la un dialog constructiv cu NATO în domeniul apărării antirachetă’, a subliniat Frank A. Rose, citat de RIA Novosti.

Referitor la solicitarea Moscovei de a i se oferi garanţii în scris, cu caracter juridic obligatoriu, că scutul antirachetă implementat de SUA şi NATO în Europa nu vizează capacităţile sale strategice, oficialul american a estimat că acest lucru nu este posibil.

‘Ceea ce solicită Moscova va limita în mod semnificativ capacitatea noastră de a răspunde ameninţărilor nucleare. Coreea de Nord şi Iranul au efectuat în mod repetat lansări de rachete şi ameninţările care vin dinspre aceste ţări dictează necesitatea ca noi să ţinem pasul cu tehnologiile pe care acestea le dezvoltă’, a explicat el.

În plus, SUA vor insista asupra mobilităţii sistemului de apărare antirachetă, a spus Rose, adăugând că aceasta va permite un răspuns mai eficient la ameninţările tot mai mari.

La rândul său, Robert Bell, reprezentant civil principal al secretarului american al apărării în Europa, a menţionat, în aceeaşi conferinţă, că, dacă ar fi fost îndreptat împotriva potenţialului strategic rusesc, sistemul european antirachetă ar fi ‘arătat complet altfel’.

Planurile SUA de creare a unui sistem de apărare antirachetă, care să le apere în mod sigur teritoriul de eventuale rachete balistice, reprezintă o piatră de încercare în relaţiile dintre Moscova şi Washington. Segmentul european al sistemului american de apărare antirachetă ar urma să fie desfăşurat pe deplin către orizontul anului 2018. Într-o etapă iniţială este planificată instalarea de rachete interceptoare într-o serie de ţări din Europa de Est, notează RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...