Se discută serios la Washington: Trezoreria ar putea bate o monedă de 1.000 de miliarde de dolari

Mai e puţin şi circul privind extinderea plafonului de îndatorare a guvernului federal al SUA va începe din nou. Trezoreria şi-a atins limita de îndatorare şi se împrumută acum din fondurile asigurărilor sociale. Există, însă, o „soluţie" la toate aceste probleme: Trezoreria ar putea bate o monedă de platină de 1.000 de miliarde de dolari cu care să răscumpere o parte din datoria de la Fed.
Mihai Banita - mar, 08 ian. 2013, 11:32
Se discută serios la Washington: Trezoreria ar putea bate o monedă de 1.000 de miliarde de dolari

Guvernul american are o limită de îndatorare stabilită de Congres, care în acest moment este dominat de republicani. Congresul stabileşte până la cât se poate împrumuta executivul condus de preşedintele Barrack Obama. În momentul în care limita privind datoria publică este atinsă – 16,4 mii de miliarde de dolari -, dacă nu este votată o extensie a acesteia, Statele Unite nu-şi mai pot onora obligaţiile de plată şi intră în default.

Trezoreria are capacitatea de a se împrumuta de la fondurile de asigurare socială, ceea ce face în prezent, însă banii ajung doar până pe 1 martie.

Data trecută, în 2011, negocierile între republicani şi democraţi au căpătat accente de târguială, însă limita de îndatorare a fost ridicată la timp, în schimbul promisiunii că guvernul va cheltui mai puţini bani.

Anul acesta, negocierile nici măcar n-au început, şi deşi toată lumea se aşteaptă la înţelegere de ultim moment, guvernul ia în considerare o soluţie cel puţin ciudată, iniţită pe blogul unor economişti: Trezoreria ar putea bate o monedă de platină cu valoarea de 1.000 de miliarde de dolari pe care să o depoziteze la Federal Reserve şi să şteargă astfel din datoria deţinută de banca centrală.

Fed a achiziţionat de-a lungul anilor datorie publică de 1.666 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie. Trezoreria SUA are dreptul de a bate monede de platină şi poate, în teorie, să atribuie orice valoare vrea unei astfel de monede. Apoi o poate depozita la Fed, care în schimbul monedei şterge 1.000 de miliarde de dolari din datoria deţinută.

Astfel, Trezoreria, prin această „scamatorie” şi-ar crea spaţiu fiscal de 1.000 de miliarde de dolari pentru a emite noi titluri de stat şi ar evita, astfel, să intre în default, după cum explică economistul Cullen Roche, care scrie la unul dintre cele mai cunoscute bloguri financiare, Pragmatic Capitalist şi care se află printre iniţiatorii ideii.

Acesta spune că ideea, care a început ca o glumă, este acum luată în serios de către decidenţii de la Washington, dacă nu se ajunge la un acord în timp util.

Te-ar mai putea interesa și
Un gigant german cu 100 de ani de istorie a început dezvoltarea unui parc fotovoltaic mare în Giurgiu
Un gigant german cu 100 de ani de istorie a început dezvoltarea unui parc fotovoltaic mare în Giurgiu
O firmă controlată de un mare conglomerat german care a fost înființat în 1923 a primit avizul de racordare pentru un parc fotovoltaic de 245 MW în sudul României....
Criză politică în Kuweit. Emirul a dizolvat Parlamentul și și-a asumat mai multe funcții guvernamentale
Criză politică în Kuweit. Emirul a dizolvat Parlamentul și și-a asumat mai multe funcții guvernamentale
Emirul Kuweitului, şeicul Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, a dizolvat vineri Parlamentul şi şi-a asumat unele funcţii ...
Irakul a cerut încheierea misiunii ONU din țară până la sfârșitul lui 2025
Irakul a cerut încheierea misiunii ONU din țară până la sfârșitul lui 2025
Guvernul irakian a cerut Organizației Națiunilor Unite să pună capăt până la sfârşitul lui 2025 misiunii politice ...
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu (Video)
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu ...
Preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a rupt deja toate legăturile diplomatice cu Israelul, acuzându-l de "genocid" ...