Se modifică tarifele percepute de Institutele de Medicină Legală şi apar unele noi. Iată lista completă

Tarifele prestaţiilor medico-legale se modifică cel mai probabil începând din luna aprilie, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Acestea nu au mai fost modificate din 23 noiembrie 2006. Proiectul de HG prevede, în premieră, determinarea drogurilor în sânge şi în urină, ca urmare a creşterii a consumului de droguri în România şi la cererea expresă a organelor de justiţie. 
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 22:14
Se modifică tarifele percepute de Institutele de Medicină Legală şi apar unele noi. Iată lista completă

Speram ca prin efectuarea acestei expertize să avem o evaluare reală a consumului destpefiante în România, se stipulează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

MS a publicat recent un proiect de HG care reglementează noile tarife percepute de IML din ţară. Actul normativ va abroga astfel HG Nr. 1609 din 8 noiembrie 2006, privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, publicată în M. Of. nr. 946 din 23 noiembrie 2006.

„Tarifele aprobate în proiectul de HG au fost actualizate acolo unde costurile erau mici şi depăşeau cheltuielile suportate în cazul prestaţiei stabilite. Acolo unde s-a constatat reducerea cheltuielilor aferente prestaţiei medicolegale, tarifele au fost diminuate, aşa cum se poate observa în cazul tarifelor pentru Laboratorul de medicina Legala Clinica şi a Laboratorului de Antropologiei Serologie Medico-Legală”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

De exemplu, tariful perceput de IML pentru constatare şi evaluarea leziunilor traumatice va creşte la 70 de lei, de la 38 de lei, în prezent.
De asemenea, examinarea persoanelor şi recoltarea de probe biologice stabilirea alcoolemiei va costa 120 de lei, în cazul în care va include trusa standard de recoltare pentru alcoolemie, şi 66 de lei, dacă nu include şi trusa standard de recoltare pentru alcoolemiei.
Prima expertiză medico-legală a persoanelor va costa 100 de lei, faţă de 25 de lei, în prezent.
Noua expertiză medico-legală a persoanelor ajunge la 300 de lei, de la 152 de lei în prezent (dacă include examinarea persoanei) sau 110 lei (dacă e realizată pe bază de acte).
Transportul cadavrelor din morgile spitalelor sau de la locul decesului, la sediul instituţiilor medico-legale, pentru efectuarea autopsiei medico-legale, va costa 100 de lei, faţă de 74 de lei, în prezent.
Autopsierea/reautopsierea medico legală a cadavrelor exhumate va costa 1800 lei, faţă de 390 de lei, în prezent. Acest serviciu nu include cheltuielile de o deplasare şi cazare ale comisiei (formată din unul-trei medici legisti şi un asistent autopsier), nici investigaţiile de laborator, ele se facturează separat.
Expertiza medico-legală pentru cercetarea filiaţiei biologice prin examen ADN (paternitate, maternitate) va costa 1800 de lei, dacă testarea vizează două sau trei probe biologice de salivă, prelevate de la copil şi prezumtivul părinte biologic sau de la copil, mama acestuia şi prezumtivul tată biologic.
Pentru testarea unei probe probe biologice suplimentare de salivă prelevate de la un al doilea/treilea/ copil, şi/sau de al doilea/al treilea prezumtiv părinte, tariful expertizei medico-legale pentru cercetarea filiaţiei biologice prin examen ADN(pentru fiecare probă nouă) va fi de 600 de lei.

Consultaţi aici lista completă a tarifelor care vor fi percepute de Institutele de Medicină Legală, cel mai probabil începând din luna aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...