Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea

Grupul britanic Spearhead International Limited, care controlează aproximativ 83.000 de hectare de teren arabil în Polonia, Cehia, Slovacia și România, iese din acționariatul companiilor locale pe care le controla. Cele aproximativ 18.000 de hectare pe care le exploatează în România vor fi administrate de un fond de investișii luxemburghez. Cele mai mari companii cu afaceri în agricultură din județ sunt Intercereal, controlat de Sugustin Oancea și Nutrelo, controlat de Valentin Dragnea.
Alina Stanciu - vin, 24 sept. 2021, 13:17
Se schimbă

Britanicii de la Spearhead International Limited, cu afaceri integrate în agricultura din Polonia, Cehia, Slovacia și România și care au preluat în 2008 business-ul local Agrinatura SRL din județul Teleorman, se retrag din acționariatul celor opt companii locale pe care le controlează în mod direct și indirect – Agrinatura SRL, Silosud SA, Agrifarm Aliprod SRL, Agroservice Piatra SA, Indipendenta G&T Prest SRL, Agrinatura Serv SRL, Agronica SRL și Agritac SRL.

Business-ul va fi preluat de fondul privat de investiții AMC Capital IV Scsp din Luxemburg, prin entitatea sa juridică AMC Capital IV Lux Sarl, potrivit unui anunț al Consiliului Concurenței.

Cele opt companii exploatează, potrivit datelor publice, aproximativ 18.000 de hectare de teren arabil din Teleorman și Dolj. Astfel, conform datelor Economica, grupul Agrinatura ar fi al treilea cel mai mare exploatator de teren arabil din județul Telrman, după Intercereal SA controlat de omul de afaceri Augustin Oancea și Nutrelo SA, deținută potrivit termene.ro de către fiul lui Liviu Dragnea, Valentin.

Agrinatura a raportat anul trecut afaceri de 51,3 milioane de lei și are 77 de angajați. Împreună, cele opt companii din grup, care au inclusiv activități de distribuție și depozitare cereale, au raportat în 2020 un rulaj net de aproximativ 101,4 milioane de lei (20,7 milioane de euro).

Tranzacția este analizată de Consiliul Concurențe care va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Tranzacții globale cu efect în România

Tranzacția din România este o consecință a unei tranzacții mai ample ce a avut loc la nivel de grup. Mai exact, AMC Capital IV a preluat acțiunile deținute de Paine Schwartz Partners în cadrul Spearhead. Aceasta în contextul în care, în 2015, fondul de investiţii american Paine & Partners a intrat în acționariatul grupului britanic.

„AMC cunoaște echipa de conducere de la Spearhead de ani de zile, iar această relație de lungă durată a contribuit la convingerea ambelor părți că un parteneriat pentru următoarea etapă de dezvoltare a Spearhead ar fi reciproc avantajos”, se arată într-un comunicat al Accession Capital Partners, consultantul care a intermediat tranzacția.

„Ca parte integrantă a comunităților locale din regiune și a ecosistemului european de producție alimentară, credem cu tărie că agricultura regenerativă, împreună cu cele mai noi tehnologii și cele mai înalte standarde de siguranță alimentară, reprezintă cheia succesului pe termen lung. Împărtășim acest punct de vedere cu AMC și suntem foarte entuziasmați de oportunitățile noastre de creștere cu sprijinul lor. De asemenea, mulțumim echipei de la Paine Schwartz pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor”, a declarat Tomasz Zdziebkowski, CEO al Spearhead.

Spearhead este o întreprindere din domeniul alimentar și agricol integrată pe verticală care exploatează 83 000 de hectare de terenuri agricole în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România și Regatul Unit, unde a început activitatea în urmă cu peste 50 de ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Europa se confruntă cu o criză fără precedent a preţurilor, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm este că, ...
Speedweel demarează construcția primelor apartamente din proiectul PALTIM din Timișoara, o investiție totală de 65 de milioane de euro
Speedweel demarează construcția primelor apartamente din proiectul PALTIM din Timișoara, o investiție totală de 65 de ...
Dezvoltatorul cu acționari belgieni lansează vânzările pentru prima clădire rezidențială din proiectul PALTIM, cu ...