Preţul cartofilor a crescut abrupt: au apărut primele semne ale unei crize europene de producţie

Preţul la raft al cartofilor a crescut brusc în luna septembrie, cu peste 24% faţă de perioada de referinţă, după mai multe luni de stagnare. Este una dintre cele mai mari majorări de preţ din UE şi un prim semnal al evenimentelor care perturbă această piaţă. Suprafeţele cultivate sunt în scădere, iar producţia a fost slabă atât la nivel local cât şi în toată UE. 2019 va fi şi mai greu pentru industrie, anunţă producătorii care nu au scumpit încă la poarta fermei.
Economica.net - Dum, 11 nov. 2018, 19:30
Preţul cartofilor a crescut abrupt: au apărut primele semne ale unei crize europene de producţie

Preţul la raft al cartofului a fost în luna septembrie anul acesta cu 24,5% peste 2015, an de referinţă în statistica Eurostat care a raportat pentru statele membre o creştere medie de 7%. Este a şasea cea mai mare creştere de preţ din UE, în condiţiile în care Cipru, Lituania, Estonia, Ungaria şi Olanda au avut majorări cuprinse între 72,4% şi 27,6%, iar raportat la situaţia din România este cea mai semnificativă majorare a anului.”În principiu motivul este dat de preţurile foarte mari din UE pentru că nu este cartof pe piaţă.La noi, la poarta fermei, kilogramul se vinde cu 90 de bani-1 leu, iar pe piaţă se găsesc şi la 2-2,5 lei kilogramul, diferenţa fiind de la intermediari. Dar trebuie menţionat că nu e foarte mult cartof românesc pe piaţă.Producţia a fost afectată de vreme, ia suprafeţele cultivate sunt tot mai mici”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naíonale Cartoful. Acesta atrage însă atenţia că această criză se va acutiza de sărbători când şi preţurile la raft ar putea creşte. „Deja au început să intre importuri din Polonia şi vor mai fi”, mai spune fermierul potrivit căruia cartoful de import este în general mai scump decât cel românesc. „Problema cea mai mare este însă de calitate, pentru că românul nu prea are pretenţii. În general se importă cam tot ce nu mănâncă restul europenilor, aducă acei cartofi mari”, susţine preşedintele Federaţiei.

Din datele Federaţiei, anul acesta au fost înregistraţi la Agenţia de Plăţi pentru a beneficia de subvenţii 38.000 de hectare cultivate cu cartofi (de consum, sămnţă, pentru industrie), faţă de aproximativ 60.000 de de hectare în urmă cu trei ani.

La rândul său, fermierul Peter Laszlo, unul dntre cei mai mari cultivatori de cartofi dn ţară, susţine că el nu a majorat preţul, iar producţia est similară cu cea de anul trecut. „La mine preţul nu s-a schimbat, este aproximativ la fel ca anul trecut, iar din punct de vedere al producţiei a fost binişor, cam ca anul trecut”, susţine fermierul care a cultivat 150 de hectare de cartof şi a avut o producţie de 40 de tone la hectar la cartofii pentru consum şi 37 de tone la hectar pentru chips-uri.

Pentru 2019, estimările sunt însă pesimiste. „Până acum, la cartofii de toamnă producţia se anunţă foarte slabă din cauza secetei. Dar vom vedea, totul depinde de vreme. Însă s-a scumpit sămânţa şi motorina, iar noi am rămas cu preţurile la fel. Nu am semnat încă contractele pentru 2019, dar este posibilă o creştere de preţ”, mai spune Peter Laszlo.

Aceeaşi îngrijorare vine şi din partea preşedintelui Oprea potrivit căruia preţul la cartoful de sămânţă va creşte cu 15-40%, ceea ce va influenţa clar şi preţul cartofului de cnsum.””A fost un an extrem pentru toată Europa. Disponibilitatea de cartof de sămânţă este foarte mică. Deja se poate spune că producţia de anul viitor va fi afectat㔑, conchide Oprea.

 Din datele Institutului Naíonal de Statistică, anul trecut fermierii români au cultivat cartof pe o suprafaţă de 168.000 de hectare de pe care au realizat peste 3,1 milioane de tone.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...