Cu o ultimă prognoză bună, în care au fost revizuite în sus estimările privind producțiile principalelor culturi din România, în aprilie față de martie, JRC avertizeaază că țara noastră este din nou pe lista roșie a zonelor afectate de secetă.
Monitorizarea culturilor în Europa și prognozele până în iunie 2025 indică faptul că deficitul de apă și condițiile pentru un sol uscat predomină în zone precum România, Bulgaria, Ungaria și nordul Germaniei. Toate aceste zone au au nevoie de disponibilitate stabilă de apă pentru a-și menține potențialul. Ucraina se confruntă și ea cu un deficit de precipitații la nivelul întregii țări, cu efecte negative asupra culturilor din regiunile estice, iar Turcia se confruntă cu o vreme rece și uscată.
Pe de altă parte, gerul și excesul de apă au afectat, de asemenea, zone mai mici, cu geruri severe observate în estul Germaniei și în vestul Poloniei și precipitații excesive în sudul și vestul Europei, inclusiv în sudul Portugaliei, în sudul Spaniei, în nordul și centrul Italiei și în nordul Franței.
Pe culturi, conform buletinelor GEOGLAM din martie 2025, condițiile pentru grâul de iarnă variază de la o regiune la alta, condițiile fiind în general favorabile în Europa, deși vremea uscată prelungită a avut un impact negativ asupra randamentelor în unele părți din Bulgaria și România.
Totuși, confor ultimei prognoze a JRC, din aprilie, România ar putea avea randamente peste medie deși în estul țării lipsa precipitațiilor devine îngrijorătoare. La grâu, Comisia a revizuit în sus față de prognoza din martie randamentul mediu, de la 4,58 de tone la 4,87 de tone la hectar (plus 6%). Acest lucru ar însemna producții medii la hectar cu 18% mai mari față de media ultimilor cinci ani și cu 6% peste ce să-a obținut anul trecut.
România a obținut anul trecut 17,87 de milioane de tone de cereale boabe, față de 20,5 milioane de tone anul anterior, din care grâu 9,29 de milioane de tone (față de 9,6 milioane de tone în 2023), porumb boabe – 5,99 de milioane de tone (vs 8,5 milioane de tone în 2023), orz și orzoaică – 2,19 milioane de tone (vs 2 milioane de tone în 2023), ovăz – 145.000 de tone (155.000 de tone anul trecut), potrivit datelor INS. Este cea mai mică producție de cereale boabe din ultimii 10 ani.