Sectorul IMM poate atrage finanţări de 2,5 milioane euro prin Horizon 2020 – SME Instrument

Companiile mici şi mijlocii din România pot aplica, până pe 17 decembrie, la schema de finanţare europeană nerambursabilă 'Horizon 2020 - SME Instrument', prin care pot obţine finanţări între 50.000 şi 2,5 milioane de euro, pentru proiecte inovatoare (disruptive innovation), în domeniul telecom şi alte sectoare, arată EY România, într-un studiu.
Economica.net - vin, 24 oct. 2014, 10:49
Sectorul IMM poate atrage finanţări de 2,5 milioane euro prin Horizon 2020 - SME Instrument

Comisia Europeană a oferit drept exemplele de idei de proiect care intră în categoria celor considerate cu adevărat inovatoare (de tip disruptive innovation) produse precum iPad-ul, fotografia digitală, telefonul mobil, Skype, dar pentru care pot aplica doar întreprinderile mici şi mijlocii, scrie Agerpres.

‘Horizon 2020 – SME Instrument’ alocă bani europeni unor idei inovatoare care să ajute companiile de tip mic şi mijlociu să facă trecerea de la idee la produs şi la introducerea acestuia pe piaţă.

Bugetul total este de 3 miliarde de euro, iar banii sunt alocaţi de Uniunea Europeană pentru trei faze ale schemei, până în anul 2020. Prima fază este cea a susţinerii cu 50.000 de euro pentru fiecare idee câştigătoare. Banii vor fi acordaţi strict pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru ideea de afaceri respectivă.

Pentru a obţine aceşti bani, e nevoie de o idee cu adevărat inovatoare şi de completarea unei aplicaţii de maximum 15 pagini. După prima fază, IMM-urile care au fost selectate pot aplica pentru fazele a doua şi a treia, în care pot aplica pentru sume între 500.000 şi 2,5 milioane de euro. IMM-urile româneşti intră în competiţie cu celelalte proiecte europene.

În runda desfăşurată în iunie 2014, au aplicat 2.666 de companii din care au fost selectate doar 155. Niciun proiect din România nu a fost selectat, în timp ce Bulgaria, Ungaria, Estonia, Slovenia şi Polonia au avut câte un proiect câştigător.

România a avut 42 de aplicaţii în runda din luna iunie 2014 şi 23 de aplicaţii în luna septembrie.

În prima rundă, desfăşurată în luna iunie, proiectele spaniole au avut cel mai mare succes, 39 dintre proiectele câştigătoare provenind din Spania. Pe locul al doilea ca număr s-au clasat proiectele din Marea Britanie şi pe locul al treilea cele din Italia.

În total, în 2014, vor fi selectate aproximativ 645 de proiecte.

Pentru a doua rundă, încheiată în septembrie, s-au primit 1.944 de aplicaţii, numărul total al aplicaţiilor în primele două runde crescând la peste 4.600, iar rezultatele celei de-a doua runde vor fi publicate spre sfârşitul lunii noiembrie. Răspunsurile la aplicaţii sunt transmise într-un interval de două luni.

Potrivit EY, în România, creditul bancar rămâne în continuare cea mai importantă sursă de finanţare pentru companiile româneşti, dar interesul pentru finanţarea bancară a înregistrat o tendinţă descrescătoare în 2014, faţă de 2013.

Finanţarea prin fonduri europene înregistrează, însă, aproape o dublare a interesului din partea antreprenorilor români, conform aceluiaşi studiu.

Cu toate că există interes, unele scheme de finanţare prin astfel de fonduri nu sunt suficient cunoscute, cum este şi cazul schemei Horizon 2020 – SME Instrument, arată Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului românesc.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...