Şeful ANAF: „Lista ruşinii” a fost redusă doar la marii datornici – interviu Mediafax

Bogdan Stan vorbeşte, în primul interviu acordat presei după numirea în funcţia de preşedinte ANAF, despre priorităţile mandatului său, printre care se numără creşterea conformării voluntare şi lupta cu evaziunea fiscală.
Economica.net - lun, 20 mart. 2017, 09:15
Şeful ANAF:

Alte priorităţi sunt concentrarea acţiunilor de control în domeniul comerţului online, domeniu în care evaziunea a ajuns la un nivel îngrijorător, intensificarea controalelor pentru identificarea contribuabililor care înregistrează în contabilitate facturi fictive, dar şi despre măsurile ce vizează creşterea conformării voluntare.

Preşedintele ANAF menţionează, în discuţia cu reporterul MEDIAFAX, că în cazul contribuabililor cu datorii la Fisc, cărora li se blochează contul, suma blocată nu va mai depăşi datoria către ANAF.

Acesta aminteşte şi de Legea Prevenţiei, prin care se previne aplicarea automată a sancţiunilor în cazul contravenţiilor, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.

Bogdan Stan arată că, periodic, vor fi publicate liste cu firmele de tip fantomă, în urma unei investigări minuţioase a comportamentului acestora.

În ceea ce priveşte persoanele cu averi mari, care au fost contactate de ANAF în vederea conformării fiscale, în prezent sunt în curs 22 de verificǎri fiscale prealabile, care urmează să fie finalizate.

Reporter MEDIAFAX: Care vor fi măsurile pe care ANAF le va întreprinde în vederea creşterii colectării la buget?

Bogdan Stan: Avem în vedere câteva măsuri urgente pentru creşterea gradului de colectare şi îmbunătăţirea relaţiei dintre administraţie şi contribuabil, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice. Aşa cum bine ştiţi, l-am informat şi pe prim-ministrul Sorin Grindeanu, că până pe 15 aprilie 2017, trebuie să ne concentrăm asupra acţiunilor de control în domeniul comerţului online, un domeniu sensibil în care evaziunea a ajuns la un nivel îngrijorător. Intenţionăm să intensificăm inspecţiile pentru a-i identifica pe contribuabilii care înregistrează în contabilitate facturi aferente unor operaţiuni fictive. Trebuie să flexibilizăm modalităţile de poprire a conturilor în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit. Este foarte important, în aceste cazuri, ca suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF. Cred că este necesară o mai mare deschidere către contribuabili. Am solicitat o consiliere mai eficientă a acestora pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale. În cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele, vor fi îndrumaţi către o eşalonare a plăţii şi a obligaţiilor fiscale. Este o facilitate acordată de Fisc, care permite anularea penalităţilor de întârziere. De asemenea, Spaţiul Privat Virtual va fi extins şi pentru persoanele juridice. Aceasta este şi ideea Legii Prevenţiei. După cum ştiţi, scopul acestei legi va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale. E foarte important să creştem nivelul conformării voluntare, care este direct proporţional cu creşterea veniturilor statului. De altfel, aceasta este una dintre cerinţele Comisiei Europene. Pe de altă parte, cred că e important să publicăm periodic liste cu firmele de tip fantomă, în urma unei investigări minuţioase a comportamentului lor. De asemenea, este nevoie urgent să îmbunătăţim procedura actuală de analiză de risc utilizată în rambursarea TVA astfel încât să fie utilizată mai eficient capacitatea de inspecţie fiscală a ANAF. O altă prioritate este aceea a reducerii traficului ilicit de ţigarete. În acest scop, am dispus reoperaţionalizarea echipelor mobile şi a scanner-elor de frontieră.

Rep: Cum explicaţi nivelul mai scăzut al încasărilor din luna ianuarie 2017?

BS: Nivelul încasărilor bugetare din luna ianuarie 2017 are o explicaţie foarte simplă: primul indicator de care trebuie să ţinem cont este TVA. La acest indicator se constată o scădere a încasărilor cu 1.731,6 milioane de lei, cauzată de motive pur tehnice. Este vorba despre reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%. După cum ştiţi, încasările lunii ianuarie 2016 reflectă activitatea economică a lunii decembrie 2015, iar veniturile încasate în luna ianuarie 2017 reflectă activitatea economică a lunii decembrie 2016. De asemenea, încasările lunii ianuarie 2016 au fost influenţate pozitiv de finanţarea bugetară şi de închiderea unor linii de finanţare din fonduri europene în decembrie 2015. Acest fapt a influenţat pozitiv volumul sumelor declarate şi plătite în ianuarie 2016. Trebuie să ţinem cont şi de încasarea atipică a accizelor plătite de către companiile din domeniul producţiei/comercializării de tutun şi produse din tutun, de la 1.061,45 milioane de lei în ianuarie 2015 la 1.646,57 milioane de lei în ianuarie 2016, aceasta fiind cauzată de un fenomen izolat, atipic, respectiv scoaterea din regim suspensiv a unei cantităţi foarte mari de produse accizabile. În acest caz, producţia a fost doar transferată din antrepozit în depozit, nu şi vândută efectiv, în perspectiva aplicării noilor reglementări legale privind fumatul în spaţii publice, care au intrat în vigoare în luna martie 2016.
În al treilea rând, ar trebui menţionat şi faptul că vărsămintele din impozitul pe profit ale băncilor comerciale au scăzut, în ianuarie 2017, totalul fiind cu 106,7 milioane de lei mai puţin faţă de ianuarie 2016. Citeşte integral interviul pe MEDIAFAX

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...