Şeful ANL, George Marcu, a fost reţinut în dosarul prejudiciului de la Spitalul Obregia

Fostul director al Spitalului Obregia din Capitală, George Marcu, în prezent şef al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, şi alte trei persoane a fost reţinuţi pentru 24 de ore, luni seară, în dosarul prejudiciului creat unităţii sanitare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Poliţiei Române.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 20:23
Şeful ANL, George Marcu, a fost reţinut în dosarul prejudiciului de la Spitalul Obregia

Cei patru, printre care şi Mugurel Ifrim, au fost reţinuţi în urma audierilor efectuate timp de mai multe ore la sediul Poliţiei Române.

Poliţiştii au făcut, luni, şapte percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, într-un caz privind achiziţii publice pentru reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind şi fostul director al unităţii George Marcu, şeful ANL.

„Membrii grupării sunt suspectaţi că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii”, s-a arătat într-un comunicat al Poliţiei Române, surse din Poliţie precizând, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre Spitalul Obregia din Capitală.

Lucrările de reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost înregistrate cheltuieli fictive şi de cesionare a societăţilor prestatoare către terţi, pentru a împiedica astfel verificările fiscale.

Membrii grupării ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei şi bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

În această cauză se fac cercetări pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” au precizat, pentru MEDIAFAX, că unitatea sanitară este parte vătămată într-un dosar penal constituit în 2011, aflat în supravegherea Parchetului Tribunalului Bucureşti, în care George Cristian Marcu şi Mugurel Ifrim sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 248 CP, respectiv abuzul în serviciu contra intereselor publice, şi articolul 9 alineatul 1, litera c din Legea 24/2005.

În urma unui control din 2010 al Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi a Municipiului Bucureşti şi a Raportului de control întocmit de către Corpul de Control al primului ministru, Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia” a formulat plângere penală împotriva lui George Cristian Marcu, pentru un prejudiciu estimat la 10.575.675,72 de lei. Plângerea penală a fost înregistrată la 16 decembrie 2010.

În cadrul cercetărilor în acest dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile şi a unei expertize tehnice care a vizat evaluarea proprietăţii imobiliare.

Cele două expertize au fost finalizate şi comunicate Spitalului „Alexandru Obregia” în 6 martie 2013, unitatea sanitară având termen până la data de 15 martie să formuleze eventuale obiecţiuni şi să se constituie parte civilă în cauza penală, pentru prejudiciul constatat cu ocazia expertizelor efectuate, potrivit sursei citate.

Managerul Spitalului „Alexandru Obregia”, Monica Boer, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a găsit la preluarea instituţiei, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unităţii a fost George Marcu şi l-a acţionat în instanţă pentru grave nereguli financiare.

Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” în 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitară a trecut în subordinea Primăriei Capitalei în iulie 2010.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara în 30 iunie 2010, înainte de preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, că unitatea are de plătit datorii istorice, urmând ca instanţa să decidă cine va plăti aceste sume restante.

„Sunt datorii istorice care datează de trei-patru ani de zile şi pentru care există şi un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom păstra această datorie, pentru care justiţia va hotărî cine este de vină”, spunea atunci Sorin Oprescu.

Totodată, la semnarea procesului verbal pentru preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din acea perioadă, Marius Savu, declara că Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, are datorii de cinci milioane de euro, pe care Ministerul Sănătăţii (MS) s-a angajat să le plătească, la fel ca şi în cazul celorlalte unităţi sanitare transferate către autorităţile locale, la rectificarea bugetară din august 2010.

În iunie 2009, prin ordin al ministrului Sănătăţii, George Marcu a fost trecut din funcţia de manager în cea de director financiar-contabil, întrucât nu îndeplinea condiţiile impuse de MS pentru funcţia de manager. Din iulie până în 21 decembrie 2009, funcţia de manager a fost ocupată interimar de către directorul medical al Spitalului „Alexandru Obregia” din acea perioadă.

George Marcu deţine, potrivit declaraţiei de avere, două terenuri agricole, de 5.000 de metri pătraţi şi 30.000 de metri pătraţi, cumpărate în 2007 şi 2008, şi nu are nicio locuinţă şi nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii sau obiecte de artă.

Conform documentului completat de Marcu, acesta nu are conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii sau forme echivalente de economisire şi investire care să depăşească 5.000 de euro şi nici plasamente, investiţii direscte sau împrumuturi acordate care să depăşească această valoare.

La capitolul „Datorii”, Marcu a precizat că are o datorie de 8.000 de euro către Porche Leasing, contractul fiind făcut în 2012 şi scadent în august 2014.

Tot în declaraţia de avere completată la începutul acestui an, George Marcu precizează că a avut venituri de la Institutul „Marius Nasta” şi de la o societate.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...