Şeful Formulei 1 dă 100 de milioane de dolari pentru a obţine achitarea într-un proces de corupţie

Încă o dată, Bernie Ecclestone, marele trezorier al Formulei 1, a căzut în picioare: procesul său de corupţie, deschis în aprilie de tribunalul din Munchen, s-a încheiat marţi printr-o promisiune de plată a 100 milioane de dolari (75 milioane de euro).
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 07:40
Şeful Formulei 1 dă 100 de milioane de dolari pentru a obţine achitarea într-un proces de corupţie

Va fi cea mai mare sumă virată vreodată justiţiei germane de un şef de întreprindere pentru a obţine o achitare. Numai că omul care girează Formula One Management (FOM) şi care va împlini 84 de ani în octombrie nu este un patron ca oricare: ‘Mr. E’ este, în acelaşi timp, personaj de roman, de cinema şi de desene animate, un miliardar fără repere de comparaţie, care a făcut totul singur, ca pe vremuri.

Averea sa este imposibil de estimat, dar se apropie de 4 miliarde de dolari, potrivit revistei americane Forbes. Iar aceasta în pofida divorţului de sârboaica Slavica, cu care a petrecut 25 de ani şi care a recuperat 1 miliard, prin înţelegere, iar ca bonus şi circuitul francez Paul Ricard HTTT, în departamentul Var, atunci când s-au separat, în 2009.

Apoi, Bernie a sedus-o pe Fabiana Flosi, o braziliancă aflată la vârsta la care i-ar putea fi fiică, cu care s-a căsătorit în 2012. Şi a şi continuat să conducă F1, negociind contracte mirifice, cu noi parteneri de înalt nivel (Emirates, Rolex etc), întrucât iubeşte la nebunie să negocieze, dar mai ales să semneze. Ca atunci când era un tânăr, dar obscur vânzător de maşini de ocazie în anii 60.

Pentru el, munca este un drog, tot ce vrea este să poată continua să muncească. Mai mult decât banii pe care îi câştigă, în sume imense, fără, însă, să cheltuiască ostentativ. Bani de care au profitat din plin cele 3 soţii, cele 3 fiice, mai ales Tamara, cea mai mână spartă. ‘Bernie’, însă, nu şi-a cumpărat niciodată nici iaht, nici avion privat.

‘El este cel care a construit Formula 1 timp de 3 decenii. Şi este singurul care ştie tot, business-ul, problemele echipelor, are totul în cap. El a făcut legătura dintre echipe şi investitori’, a reacţionat Niki Lauda, triplu campion mondial de F1 şi conducător la Mercedes-AMG, la anunţul că un acord cu justiţia germană este iminent.

După cum se ştie, în procesul de la Munchen Ecclestone este acuzat că a dat mită 44 milioane de dolari, în 2006 şi 2007, unui bancher german, Gerhard Gribkowsky, pentru a permite vânzarea drepturilor F1, care erau deţinute de o bancă bavareză, Bayern LB, transmiterea drepturilor făcându-se către fondul de investiţii CVC Capital Parteners. Acord care a avut momentul de vârf, dar şi cel prin care a deschis ochii organelor de anchetă, în anul 2000, când Ecclestone l-a prelungit cu 100 de ani. Deşi, iniţial era semnat pe 15 ani. Cu o mană cerească dată Federaţiei internaţionale de automobilism, căreia i-a pus pe masă 360 milioane de dolari, britanicul şi-a asigurat gestiunea F1 până în sezonul… 2110! Afacerea secolului, fără echivalent în sport, dar începută cu 44 milioane de dolari, mită, şi continuată, acum, după toate semnele venite din capitala Bavariei, printr-o ‘donaţie’ către justiţie de 100 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...