Şeful OECD laudă băncile centrale pentru politicile monetare ultrarelaxate

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), Angel Gurria, a apreciat miercuri că politicile monetare ultrarelaxate adoptate de băncile centrale din întreaga lume au permis evitarea unui colaps al economiei mondiale, dar a avertizat că acum a venit rândul guvernelor să stimuleze creşterea, transmite AFP.
Economica.net - mie, 15 apr. 2015, 11:13
Şeful OECD laudă băncile centrale pentru politicile monetare ultrarelaxate

‘Lumea trebuie să fie recunoscătoare guvernatorilor băncilor centrale pentru că au furnizat banii ieftini care au adus economia mondială pe linia de plutire după criza financiară din 2008. Aceştia au făcut o treabă excelentă. Fără ei ne-am fi confruntat cu probleme mult mai grave’, a declarat Angel Gurria într-o conferinţă de presă organizată la Tokyo.

Mai multe bănci centrale din întreaga lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, Banca Centrală a Indiei şi Banca Centrală din Coreea de Sud, au urmat exemplul Rezervei Federale americane şi au lansat programe de relaxare monetară. Fed a derulat trei programe succesive de achiziţii de active, la fel ca şi Banca Japoniei şi Banca Angliei.

‘Însă problema actuală este că reformele structurale nu sunt de resortul băncilor centrale. Educaţia, inovaţia, creşterea competiţiei şi reglementări mai bune…Toate acestea nu au nimic de a face cu băncile centrale’, a spus secretarul general al OECD făcând aluzie la sarcinile care revin guvernelor.

În cazul Japoniei, secretarul general al OECD a cerut premierului Shinzo Abe să stimuleze creşterea economică prin reforme structurale curajoase, inclusiv prin atragerea mai multor femei pe piaţa muncii, flexibilizarea pieţei muncii şi creşterea productivităţii. De asemenea, Angel Gurria a tras un nou semnal de alarmă cu privire la datoria publică a Japoniei, 226% din PIB, cea mai mare povară a datoriei din rândul statelor dezvoltate. În sfârşit, Gurria a insistat asupra necesităţii majorării taxei pe consum până la 10% în condiţiile în care media în OECD este de 20%.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...