Şeful Piraeus, după rezultatul testelor de stres de la BCE: Nu va fi necesară majorarea capitalului

Piraeus Bank nu va avea nevoie de capital suplimentar după publicarea rezultatelor testelor de stres ce vor fi derulate anul acesta de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat Michalis Sallas, preşedintele celei de-a doua mari bănci elene, după active, într-un interviu acordat Bloomberg, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 09:49
Şeful Piraeus, după rezultatul testelor de stres de la BCE: Nu va fi necesară majorarea capitalului

Investitorii internaţionali au început să plaseze bani în băncile elene deoarece anticipează că îmbunătăţirea situaţiei economice va majora profiturile din sectorul bancar, a adăugat Michalis Sallas.

În condiţiile în care deficitul bugetar s-a atenuat, iar economia se stabilizează, băncile se vor redresa probabil mult mai accentuat decât s-a estimat anterior, a apreciat şeful Piraeus.

Acesta a adăugat: ‘Aşteptata reducere a ratei creditelor neperformante (NPL) şi majorarea depozitelor în Grecia înseamnă că profiturile vor creşte semnificativ’.

Luna trecută, Piraeus Bank şi-a majorat capitalul cu 1,75 miliarde de euro, vânzând noi acţiuni investitorilor privaţi, cel mai recent indiciu că instituţiile elene de creditare îşi revin de pe urma crizei datoriilor.

De asemenea, în 18 martie, banca a vândut bonduri pe trei ani în valoare de 500 milioane de euro, fiind prima emisiune de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009, conform datelor Bloomberg. Potrivit rezultatelor testelor de stres anunţate de reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei (BoG), deficitul de capital al Piraeus se ridică la 425 milioane de euro.

‘Cei care investesc în Grecia nu caută doar câştiguri pe termen scurt. Sunt investitori instituţionali, cum ar fi fondurile de pensii şi fonduri importante de investiţii’, a explicat şeful Piraeus.

Acesta a estimat că avansul economiei Greciei va fi sprijinit anul viitor de finalizarea de către bănci a procesului de dezintermediere (deleveraging) şi de majorarea creditării către persoanele fizice şi juridice.

‘Vedem o îmbunătăţire reală, în special în ceea ce priveşte disciplina fiscală, dar trebuie să facem mai mult pentru sporirea competitivităţii companiilor elene. Consolidarea pe plan intern este necesară, pentru a reduce costurile şi pentru ca firmele să poată concura pe pieţele externe’, a afirmat Michalis Sallas. În ultimele 18 luni, Piraeus a achiziţionat şase bănci mai mici. Sallas a anunţat că banca a pus deoparte 14 miliarde de euro pentru a acoperi creditele neperformante de 27 miliarde de euro, reprezentând aproximativ o treime din portofoliul său de împrumuturi.

Nivelul creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen va creşte semnificativ, până la 40%, la sfârşitul lui 2014, conform unui raport recent al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Stabilizarea nivelului creditelor neperformante este cea mai mare provocare pentru băncile elene în 2014 şi o condiţie esenţială pentru revenirea la normal a economiei Greciei.

Oficialii bancari estimează că, la sfârşitul anului trecut, rata creditelor neperformante era de aproape 35% şi va continua să crească şi în acest an, deşi într-un ritm mai lent, înainte de a atinge nivelul de vârf în 2015 şi să înceapă apoi să scadă. Cu toate acestea, băncile elene sunt ezitante în vânzarea activelor toxice, din cauza preţurilor extrem de scăzute oferite de investitori.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...