Şeful Societe Generale se opune celor care cer BCE să cumpere obligaţiuni bancare

Directorul general al grupului bancar francez Société Générale, Frédéric Oudéa, a declarat pentru Financial Times că nu este de acord că cei care cer Băncii Centrale Europene să cumpere obligaţiuni bancare, pe motiv că astfel BCE ar sprijini băncile cu probleme şi ar împiedica consolidarea sectorului.
Economica.net - lun, 07 oct. 2019, 15:26
Şeful Societe Generale se opune celor care cer BCE să cumpere obligaţiuni bancare

„Trebuie să facem o distincţie între băncile cu un model de business solid şi cele care supravieţuiesc doar graţie sprijinului oferit de BCE” a spus Frédéric Oudéa pentru Financial Times. În acest context, directorul Société Générale a mai spus că BCE nu ar trebui să încerce să reducă costul finanţării pentru „o bancă mediocră de talie mică ce ar urma să dispară în aproximativ doi ani”.

„Dacă achiziţionezi obligaţiunile emise de o bancă mică, care ar trebui să îţi schimbe modelul de business, la final nu este aceasta un obstacol în calea procesului de consolidare?”, s-a întrebat retoric Frédéric Oudéa.

Însă opiniile exprimate de CEO-ul Societe Generale contrastează cu cele ale omologului de la UniCredit, Jean Pierre Mustier, care a cerut BCE să cumpere în mod direct obligaţiuni bancare, ceea ce ar putea ajuta la reducerea costurilor de finanţare ale băncilor.

La şedinţa de politică monetară din septembrie, BCE a redus şi mai mult dobânda de politică monetară cu alte 10 puncte de bază, până la minus 0,5%, ceea ce a generat îngrijorări în rândul unor bănci cu privire la aşa-anumita japonificare a sectorului bancar din Europa.

Directorii unor importante bănci din UE, precum grupul german Deutsche Bank, au criticat conducerea BCE pentru că a decis să reducă şi mai mult politica monetară, în condiţiile în care dobânda de bază a BCE este sub nivelul zero începând de la mijlocul lui 2014.

Frédéric Oudéa a subliniat că plângerile exprimate de bancheri cu privire la dobânzile negative nu reprezintă o acţiune iar sarcina bancherilor este să facă faţă realităţii, inclusiv prin diversificarea internaţională în acele pieţe care sunt mai puţin sensibile la dobânzi.

De asemenea, Oudéa a apreciat că recenta decizie a BCE de a introduce operaţiuni de tip „tiering”, care exclud o parte din rezervele băncilor de dobânzile negative, reprezintă „o decizie foarte importantă pentru că arată că BCE este interesată de consecinţele asupra profitabilităţii sectorului bancar”. În plus, Oudéa crede că prin „tiering”, BCE va face mai greu pentru bănci să transfere dobânzile negative pe seama micilor clienţi.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a treia bancă după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...