Şeful SRI, Eduard Hellvig: Am înaintat către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a declarat marţi, la bilanţul SRI, că pe parcursul anului 2014 au fost înaintate către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări, cu 12% mai multe decât în 2013.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 12:52
Şeful SRI, Eduard Hellvig: Am înaintat către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări

‘Am înaintat către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări, cu 12% mai multe ca în 2013 şi am alimentat grupul de lucru interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale cu un număr de 783 de informări’, a spus Hellvig.

El a arătat că primul său bilanţ la conducerea SRI vine într-un moment special, în condiţiile în care instituţia aniversează 25 de ani de la înfiinţare, scrie Agerpres.

‘Chiar dacă au mai existat greşeli, ele nu au fost de natură să afecteze siguranţa naţională. Despre aceste provocări la adresa securităţii am vorbit în această dimineaţă, la bilanţul SRI. Serviciul a oferit beneficiarilor legali peste 8.000 de informări şi analize menite să fundamenteze procesul de luare a deciziei. Cu partenerii a schimbat zeci de mii de mesaje şi a derulat nenumărate activităţi comune’, a mai afirmat Hellvig.

El a precizat că în toate aceste demersuri nu a existat la nivelul Serviciului vreo abatere de la neutralitatea şi echidistanţele asumate.

Directorul SRI a vorbit şi despre harta riscurilor, în principal de situaţia din Ucraina, arătând că SRI a anticipat corect şi a informat decidenţii privind evoluţiile de risc în plan regional, fapt care a determinat luarea unor decizii strategice importante în domeniul securităţii naţionale.

‘De asemenea, a fost acordată o atenţie deosebită contraspionajului, care a crescut ca intensitate, dar care a rămas totuşi la un nivel scăzut al impactului, datorită activităţii SRI. În ceea ce priveşte ameninţarea teroristă, am acordat o atenţie deosebită susţinerii unui mix adecvat de măsuri de prevenire şi contracarare, care să permită menţinerea nivelului de albastru – ‘precaut’, inclusiv ca urmare a eforturilor SRI. Rămânem una dintre puţinele ţări care nu au fost afectate direct de acest flagel’, a mai spus Hellvig.

El a arătat că una dintre priorităţile pentru 2015 este reprezentată de consolidarea performanţei SRI.

‘Serviciul va acţiona şi în 2015 pentru cunoaşterea, anticiparea şi, acolo unde avem competenţa, contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Vom fi aliaţi de încredere pentru celelalte instituţii din structura de securitate a statului’, a declarat Hellvig.

Directorul SRI a spus că îşi propune să aducă la un nou nivel deschiderea către societatea civilă şi mediul academic, resurse extrem de importante pentru expertiza analitică.

‘De asemenea, SRI va acorda o atenţie specială opiniei publice, căreia îi datorăm maximum de transparenţă pe care şi-l poate permite un serviciu de informaţii. Este necesară găsirea unui echilibru just între binomul de securitate şi viaţa privată şi promovarea unui pachet legislativ care să reflecte acest echilibru de natură să permită SRI-ului îndeplinirea misiunii sale fundamentale de apărare a statului şi a cetăţeanului’, a încheiat directorul SRI.

La bilanţul activităţii SRI pe anul 2014 a participat şi şeful statului, Klaus Iohannis, precum şi membri ai structurilor de securitate din România.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...