Semne bune anul are. Zona euro încheie 2015 într-o notă pozitivă

Europa a câştigat, pe final de an, războiul valutar - ediţia 2015. O atmosferă ferm pozitivă s-a instalat pe pieţele europene înaintea vacanţei de Crăciun. Măsurile "neortodoxe" de extindere a masei monetare adoptate până acum de Banca Centrală Europeană par să dea rezultate deja vizibile în economia reală, eficienţa relaxării cantitative marca Mario Draghi fiind amplificată de direcţia inversă pe care a intrat politica monetară de peste Ocean, unde dobânzile au fost ridicate pentru prima dată în ultimii 10 ani.
Economica.net - mie, 23 dec. 2015, 22:00
Semne bune anul are. Zona euro încheie 2015 într-o notă pozitivă

Moneda euro s-a depreciat în acest an cu circa 10% faţă de dolar, după o devalorizare de 12% în 2014. Per total, euro a scăzut cu 22% faţă de nivelul din mai 2014, de 1,3993 dolari/euro. În prezent, cursul fluctuează în jurul nivelului de 1,09 dolari/euro. O victorie pentru Europa, care câştigă astfel un spor de competitivate pentru exporturi şi atragerea de investiţii.

Economişti de la cele mai mari bănci din lume, inclusiv HSBC, Citigroup şi Santander, sunt de acord, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, că programul de stimulare monetară a economiei al BCE, extins la începutul lunii decembrie, este suficient pentru a revigora creşterea economică în eurozonă, după ani buni de stagnare marcaţi de îngheţarea investiţiilor, şomaj ridicat şi presiuni sociale generate de nepopularele măsuri de austeritate.

Analiştii anticipează că raportul euro-dolar va varia într-o bandă mult mai restrânsă în 2016, pe fondul campaniei de relaxare cantitativă a BCE, prin preluarea de obligaţiuni guvernamentale din piaţă şi extinderea masei monetare, alăturată strategiei anti-ciclice a Rezervei Federale a Statelor Unite, care a început să crească dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimii 10 ani.

Cele mai recente date din eurozonă privind şomajul, industria prelucrătoare şi inflaţia reprezintă primele semnale ale succesului măsurilor adoptate de BCE.

Banca Centrală Europeană de la Frankfurt a reuşit să devalorizeze euro suficient cât să câştige în planul competitivăţii economice într-o perioadă în care multe bănci centrale din lume au încercat să facă acelaşi lucru, tot prin stimularea monetară a creşterii economice. Pretextul evocat de obicei a fost prevenirea deflaţiei, însă unii economiştii văd urmele unui război valutar. BCE nu îşi ghidează, oficial, politica monetară în funcţie de ţinte de curs valutar pentru euro, însă extinderea masei monetare prin politici de relaxare cantitativă obişnuieşte să devalorizeze moneda.

Bursele globale şi pieţele europene au crescut, miercuri, pentru cea de-a treia zi consecutiv. Până şi petrolul s-a stabilizat, după ce a atins luni minimul ultimilor 11 ani, iar preţurile metalelor industriale şi mărfurilor au crescut uşor, determinând revenirea acţiunilor companiilor miniere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BAT a plătit peste 7,8 miliarde de lei la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului
BAT a plătit peste 7,8 miliarde de lei la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului
BAT a contribuit la bugetul de stat cu 7,8 miliarde de lei în primele 9 luni din 2021, în creștere cu 13% față de aceeași ...
Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, pun 90 de milioane de euro într-un parteneriat pentru construcția de depozite
Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, pun 90 de milioane de euro într-un ...
Sacha Dragic, care deține Superbet și Ionuț Dumitrescu, care a pus bazele Element Industrial, se asociază într-un parteneriat ...
Dacă în 2024 vor fi multe deşeuri PET şi de sticlă pe câmpuri, vom avea o problemă – oficial Ministerul Mediulu
Dacă în 2024 vor fi multe deşeuri PET şi de sticlă pe câmpuri, vom avea o problemă – oficial Ministerul Mediulu
România va avea o problemă foarte mare din punct de vedere financiar, dar şi de mediu, dacă, în anul 2024, se va recicla ...