Senatorii jurişti au dat aviz favorabil proiectului Legii salarizării unitare

Comisia juridică a Senatului a dat luni, cu 6 voturi „pentru” şi 4 voturi „împotrivă”, un aviz favorabil propunerii legislative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, comisia de muncă fiind raportoare în această speţă.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 09:48
Senatorii jurişti au dat aviz favorabil proiectului Legii salarizării unitare

Şase senatori de la PSD şi ALDE au votat pentru aviz favorabil, în timp ce patru parlamentari de la PNL şi USR au votat împotrivă.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat că liberalii nu vor vota pentru un aviz favorabil, deoarece în lege nu există un studiu al impactului bugetar.

„Poziţia grupului parlamentar PNL este aceea că nu putem aviza proiectul în lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb. Motiv pentru care luaţi act că senatorii din Comisia juridică ai PNL se vor opune avizării pozitive”, a precizat Daniel Fenechiu.

Senatorul USR George Dircă a afirmat, la rândul său, că legea salarizării unitare va produce un impact bugetar „semnificativ”.

„Grupul USR apreciază că, din estimările pe care le avem, această lege va produce un impact bugetar semnificativ. Considerăm că (…) nu există un studiu de impact bugetar şi aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă. Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situaţie similară anului 2010, în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanţă în grilele salariale. Practic, vom avea costuri şi mai mari la o eficienţă mult mai scăzută. Poziţia noastră este de a ne opune acestei legi în această formă”, a declarat George Dircă.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a venit, pe 24 aprilie la Parlament, pentru a depune în Senat proiectul Legii salarizării, semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE. Ea spunea că proiectul a suferit modificări minore, solicitate de parlamentari, dar care nu afectează prevederile importante.

„Acum o depun, exact acum. (…) Până la 1 iulie ea trebuie să fie în vigoare. Eu cred că atât cât a mai rămas din luna aceasta şi luna viitoare urmează să dezbatem legea. Mai rămâne luna iunie, în care ne luăm marja că poate fi atacată la CCR sau poate fi retrimisă la Parlament de preşedintele Iohannis, pentru că vrem să o aplicăm de la 1 iulie”, a spus ministrul atunci.

Ea a precizat că iniţiativa legislativă a fost semnată de 205 parlamentari din grupurile PSD şi ALDE din Camera Deputaţilor şi din Senat.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...