Senatorii Opoziţiei solicită discutarea în plen a legii de respingere a OUG 13

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a solicitat, marţi, plenului Senatului suplimentarea ordinii de zi pentru discutarea legii de respingere a OUG 13/2017 concomitent cu proiectul de lege pentru adoptarea OUG 14/2017.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 09:32
Senatorii Opoziţiei solicită discutarea în plen a legii de respingere a OUG 13

‘Aş dori să vă propun suplimentarea ordinii de zi pentru discuţia în plenul Senatului cu privire la legea de respingere a OUG 13. (…) Există probleme cu OUG 14, existe posibile probleme de constituţionalitate. (…) Colegii mei au încercat ieri în Comisia juridică şi au găsit înţelegere de a introduce nişte amendamente care să o ferească de unele probleme de constituţionalitate, dar mai rămân şi alte probleme de constituţionalitate în ceea ce priveşte OUG 14’, a spus acesta, de la tribuna Senatului.

Senatorul USR a ţinut să precizeze că suplimentarea ordinii de zi a şedinţei plenului ar reprezenta ‘o dovadă de bună-credinţă a majorităţii PSD-ALDE’.

‘Mi se pare foarte important ca noi, astăzi, să ne pronunţăm în Senat şi asupra legii de respingere a OUG 13 şi să nu creăm o fereastră de timp între discuţia pe OUG 14 şi discuţia pe OUG 13. Ele trebuie să meargă tot timpul împreună pentru a nu crea posibilitatea (…) unor atacuri în Justiţie. (…) Menţionez faptul că nu este necesară nicio consultare în Comisia juridică pentru că aceste consultări vizează o OUG care a fost abrogată, avizul CSM a fost dat, corpurile juridice s-au pronunţat pe OUG 13, ea a scos în stradă sute de mii de oameni’, a arătat acesta.

În replică, preşedintele de şedinţă, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a punctat faptul că ar fi ‘ridicol’ ca plenul să respingă o ordonanţă ‘pe care Guvernul a abrogat-o, deci care nu există’.

‘Am vaga senzaţie că intraţi într-un teren foarte delicat pe care am senzaţia că nu prea îl stăpâniţi. Am remarcat câteva inadvertenţe pe care le-aţi rostit, una dintre ele este că OUG 13 are avizul CSM. Ştiţi foarte bine că CCR s-a pronunţat extrem de clar că nu este nevoie de niciun fel de aviz al CSM. (…) Materializând intenţia dvs. nu am face decât să cădem într-un ridicol. Ce să respingem? O OUG pe care Guvernul a abrogat-o, deci care nu există?’, a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a anunţat că senatorii PSD vor susţine ordinea de zi a plenului propusă de Biroul permanent.

‘Am anunţat deja public, potrivit calendarului fixat de Bp, că vom face astăzi la şedinţa Comisiei juridice o primă dezbatere cu membrii comisiei pe cele trei proiecte transmise de Guvern – proiectul de lege de aprobare a OUG 13, proiectul de lege privind graţierea colectivă a unor proiecte şi proiectul de lege privind modificări la Legea 254/2013, urmând ca pe 21 (n.r. – februarie) să avem o dezbatere invitând şi alte instituţii publice care să îşi exprime punctul de vedere. Mi se pare că ni se propune o scamatorie, să anunţăm instituţii publice că vor participa la dezbateri pe 21 şi să anunţăm pe 14 că ne-am pronunţat deja. (…) Grupul parlamentar al PSD nu este de acord cu propunerea făcută de grupul USR şi doreşte menţinerea ordinii de zi aşa cum a fost propusă, aşa cum a fost discutată şi ieri în Bp’, a susţinut social-democratul.

Punctul de vedere exprimat de Şerban Nicolae a fost susţinut şi de liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke, care a propus să fie respectat Regulamentul, şi anume decizia Biroului permanent.

‘Opinia noastră este de a merge mai departe pentru că avem un Regulament, iar dacă noi nu respectăm acest Regulament de organizare şi funcţionare dăm un semnal negativ’, a spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...