Senatul a avizat Codul de procedură fiscală

Senatul a avizat, marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 14:59
Senatul a avizat Codul de procedură fiscală

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liberalul Mărinică Dincă a susţinut că, prin noul Cod de procedură fiscală, ‘ANAF va obţine un instrument din partea lui Victor Ponta şi a majorităţii PSD prin care să îngenuncheze toate firmele româneşti’.

‘Astăzi avem în faţă Codul de procedură fiscală, legea prin care se jupoaie fiecare român în parte de către Victor Ponta. Taxele se iau prin acest instrument, Codul de procedură fiscală. (…) Aţi auzit în zona publică discutându-se de faptul că ANAF, în ultima perioadă, a luat măsuri abuzive. Îi permite acest Cod de procedură fiscală să ia şi mai bine aceste măsuri abuzive’, a afirmat acesta.

Pe de altă parte însă, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a ţinut să se refere la noul Cod fiscal, adoptat luni de Senat, afirmând că acesta a fost elaborat ‘pentru economia României’.

‘Vreau doar să transmit foarte clar că acest Cod fiscal nu aduce niciun fel de taxă nouă, nu creşte niciun fel de taxă existentă din guvernările anterioare. Este un Cod fiscal pentru români şi pentru economia din România’, a precizat acesta, după ce proiectul Codului de procedură fiscală a fost adoptat de Senat cu 67 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă şi cinci abţineri.

De asemenea, în timpul dezbaterilor, senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat că formaţiunea pe care o reprezintă consideră ‘greşită’ decizia Comisiei pentru buget de a asuma amendamentul senatorului Marius Bota privind eliminarea articolului 67 din proiectul de lege, care vizează dreptul altor persoane de a refuza furnizarea de informaţii.

Prin urmare, senatorul UDMR a propus plenului Senatului eliminarea, prin vot în plen, a amendamentului formulat de către Marius Bota şi, ulterior, a formulat un nou text care stipulează că ‘pot refuza să furnizeze informaţii cu privire la datele de care au luat cunoştinţă în exercitarea activităţii lor preoţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii’.

Potrivit amendamentului oral formulat de către Tanczos Barna, respectivele categorii sociale nu pot refuza furnizarea informaţiilor cu privire la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de legislaţia fiscală ‘în sarcina lor’.

Acest amendament a fost adoptat în unanimitate de către senatori însă, după exprimarea acestui vot, liberalul Vlad Popa a afirmat că prevederea amintită reprezintă ‘vârful icebergului’, reflectând modul de gândire al Guvernului.

‘Într-adevăr noi am votat şi aţi văzut ce unanimitate aţi avut în susţinerea reparaţiei celei mai mari greşeli din acest Cod. Acesta este într-adevăr vârful icebergului, dar reflectă ce? Optica, modul în care Guvernul Ponta şi Ministerul Finanţelor înţeleg problema obţinerii de sume de bani de la populaţie. Acesta este modul de gândire al acestei guvernări. Din păcate, sperăm noi la Cameră se va respinge în totalitate această modalitate de jecmănire a cetăţenilor, dar semnalul este acesta – nu mai sunteţi decât obligaţi să raportaţi, dar să şi contribuiţi direct la nişte atribuţii evidente ale ministerului care sunt transferate la populaţie. Nu e normal’, a spus Popa.

De asemenea, liberalul Mărinică Dincă a susţinut că proiectul Codului de procedură fiscală conţine şi alte ‘nereguli’, iar efectele acestora vor fi resimţite în momentul în care Codul va intra în vigoare.

‘Îl felicit pe colegul meu Tanczos Barna că a observat această neregulă. Din păcate, sunt mult mai multe şi le veţi vedea că vor veni în cascadă. Eu mă bucur că am votat acest amendament, că a existat o minimă dezbatere şi un singur exemplu, din păcate, a ceea ce înseamnă marile probleme ale acestui Cod de procedură fiscală. Sunt lucruri foarte puţin sesizabile, iar când se vor pune în practică veţi vedea efectele’, a spus senatorul PNL.

În replică, liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ţinut să precizeze că amintitul amendament a aparţinut senatorului Marius Bota, şi nu Guvernului Ponta.

‘Nu am să repet greşeala făcută ieri, să nu se simtă colegii mai tineri jigniţi. Am vrut doar să îi încurajez, mai ales pe domnul Dincă Marinică, care întotdeauna a fost febleţea mea. Dar la domnul Popa există experienţă, există de toate şi de aceea nu pot să trec cu vederea afirmaţia pe care a făcut-o, pentru că este vorba despre un amendament, nu de proiectul Guvernului. Ştiu că vă gândiţi că întotdeauna apăr Guvernul, dar aici nu aveţi dreptate. A fost un amendament al domnului coleg, nu Guvernul a venit cu ‘vârful icebergului’, cum aţi spus dvs.’, a afirmat Sârbu.

Raportul de admitere cu amendamente întocmit proiectului legislativ de către Comisia pentru buget a fost adoptat de plenul Senatului cu 60 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă şi patru abţineri, legea având caracter ordinar. Senatul a dezbătut şi adoptat Codul de procedură fiscală în calitate de primă Cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...