SENTIMENTUL de dimineaţă: Vor deveni corecţiile letale pentru tendinţa de creştere? Astăzi nu

La Bursa de la Bucureşti ar putea ajunge suflul sentimentului negativ de la bursele europene. Acolo, marii pariori pe instrumentele futures văd continuându-se, pe bătrânul continent, vânzările masive pentru marcarea profitului din America şi Asia. Deocamdată, la noi tendinţa de creştere nu este în pericol de moarte.
Adrian N. Ionescu - mar, 04 feb. 2014, 07:08
SENTIMENTUL de dimineaţă: Vor deveni corecţiile letale pentru tendinţa de creştere? Astăzi nu

Dar pericolul nu este mic.

Speculatorii pe pieţele futures (unde se pariază pe deschiderea burselor) mizează pe o deschidere în scădere a celor mai importanţi indici bursieri ai Europei: – 1 % (DAX  la Frankfurt), – 0,7 (FTSE la Londra), respectiv – 0,8%  (CAC 40 la Paris).

Mediul

Am putea spune că tendinţa de creştere pe termen mediu este pusă serios la încercare, dacă lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar fi îngrijorător de mare pe scăderea cotaţiilor (vezi Reperele tehnice).

Mediul global pare nefericit pentru perspectivele micii burse de frontieră de la Bucureşti, dar analiştii şi brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET încă mai au încredere că aici se va rezista suflului eventualelor corecţii masive occidentale.

Mai ales dacă rezultatele pe 2013 ale companiilor de la BVB vor fi pozitive.  (Vezi Arhiva).

Speranţele sunt mult mai erodate azi, pe marile burse, după ce un indicator (al ISM) a arătat că industria prelucrătoare din SUA a scăzut la 51,3 %, luna trecută, cel mai mic nivel din mai 2013.

Iar economia Chinei pierde şi ea din impuls și lumea se teme că turbulențele de pe marile piețe emergente ar putea eroda rezultatele companiilor europene, dependente de exporturile în zonele respective, spune Reuters.

Atenţie, însă, s-ar putea să fie doar un efect al faptului că investitorii au comutat de pe emergente pe economiile mari.

Anul trecut, pentru prima dată din 2001 încoace, SUA au devansat China în preferinţele investitorilor străini, potrivit Bt Securities.

Reperele tehnice

Ieri, BVB a oferit un spectacol de lichiditate rar în vremuri normale.

Până după prânz cotaţiile au scăzut pe o lichiditate mică (v. DIDACTICE). După prânz, au început creşterile, s-au recuperat pierderile şi s-a închis pe plus, pe un volum mai mare decât în prima jumătate a zilei. 

Când lichiditatea pe creştere este mai mare decât cea pe scădere se poate spune că pofta de cumpărare este mai mare decât teama de pierdere. Ca ieri, la Bucureşti.

Chiar dacă valoarea totală a tranzacţiilor a ratat de puţin pragul convenţional de 10 milioane de euro, la care brokerii obişnuiesc să spună că abia merită să plece din casă.

Scăderile de ieri au coborât indicele BET FI până la 30.264 de puncte, puţin peste  suportul pentru reluarea creşterii de la 30.000 şi, desigur, deasupra celui de la 29.200 de puncte, la care ne uităm ca la unul de ultimă instanţă.  

Deocamdată rămânem la interpretarea că avem de a face cu corecţii.

Indicele BET FI este cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor.

„Ne aşteptam ca de la 30.000 (sau, în cel mai rau caz, de la confluenţa de suporturi 29.500 – 29.200), indicele BET-FI să înceapă recuperarea, sau măcar să se stabilizeze”, a scris Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal trimis şi la redacţia ECONOMICA.NET.

Chiar şi „în cazul extrem în care corecţia ar continua (mai jos, n.r.), acest lucru nu ar nega evoluţia de ansamblu şi nici implicatiile ei pozitive pe termen lung, dar ar implica mici ajustări”, continuă analistul clujean.

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi şi mai jos, la „DIDACTICE„).

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

Arhiva

…de MEDIU

Depune mărturie mai ales despre optimismul că marile pieţe nu vor corecta atât de adânc încât să pună în pericol creşteera şi la Bucureşti

…de REPERE TEHNICE

Spune că reluarea creşterii va fi confirmată doar după stabilizarea BET FI mai întâi deasupra rezistenţei de la 32.000, apoi peste 33.500. 

De asemeni dă detalii despre ceilalţi indici.

Arhiva celei dintâi luni a acestui an este concentrată în SENTIMENTUL din 31 ianuarie:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Şi mai multe indicii încă valabile mai pot fi găsite în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parsul zilei. 

SENTIMENTUL din 29 ianuarie este un exemplu. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi de asemenea au convenit să transforme produsele......
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
Platforma TikTok a anunțat recent că va investi peste 12 miliarde de euro în următorii zece ani pentru a susține Proiectul ...
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum afectate
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum ...
Un sfert din blocurile din București primesc în această seară apă caldă și căldură sub paramtetri, după o nouă ...
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne Kalin Stoianov a declarat marţi, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la ...