SENTIMENTUL de dimineaţă: Când nici măcar dividendele record ale Petrom nu mai par atrăgătoare

Debutul săptămânii se arată pesimist pentru Bursa din Bucureşti (BVB), ca şi pentru restul Europei, din cauza ameninţării ieşirii Greciei din zona Euro. Apetitul pentru dividendele Petrom, printre cele mai atrăgătoare de pe piaţă, ca şi ale celor două SIF-uri şi ale înseşi BVB S.A.  ar putea să nu fie de ajuns ca să facă piaţa să reziste presiunii de vânzare.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 mai 2012, 03:40
SENTIMENTUL de dimineaţă: Când nici măcar dividendele record ale Petrom nu mai par atrăgătoare

În calendarul zilelor „cu dividend, în care se mai pot cumpăra acţiuni care dau dreptul la dividende, doar companiile menţionate mai contează, dar acest stimultent ar putea să fie prea palid faţă de sentimentul negativ profund care a cuprins întreaga lume.

Cel mai important indice bursier al lumii, newyorkezul Dow Jones, a înregistrat vineri cea mai mare scădere a anului şi până şi pentru  indicii asiatici ameninţarea greacă a fost mai puternică decât stimulentele monetare date de banca centrală a Chinei economiei sale. Indici asiatici au închis pe roşu.

Analiştii lumii se tem că, după eventuala ieşire a Greciei din Zona Euro, va fi greu de controlat dobânzile pe care va trebui să le plătească Italia şi Spania pentru datoriile lor.

Leul este deja sub asediu, ca semn al neîncrederii în schimbările politice autohtone.

Atenţia la Bucureşti se îndreaptă spre pragurile de siguranţă ale suporturilor împotriva prbăbuşirii preţurilor acţiunilor.

Piaţa contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a cotaţiilor) are o evoluţie înşelătoare. Era relativ optimisită privind Europa când am început articolul (ora 6.30), iar o jumătate de oră mai târziu a căzut „în roşu“.

 

Repere tehnice

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pleacă de pe poziţii periculoase, cu indicii gata să testeze soliditatea suporturilor (v. capitolul DIDACTICE), care încă îi mai feresc de inversarea tendinţei de creştere declanşate anul trecut.

Re recapitulăm: indicele SIF-urilor  a căzut sub pragul de 23.500 de puncte, şi a devenit „probabilă corecția până la 23.000-22.700 de puncte“, de care scria Dan Rusu, încă de acum o săptămână în raportul său.

Argumentele convingătoare se găsesc  în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă după alegerile franceze, împreună cu toate perspectivele săptămânii care acum se apropie de sfârşit.

Nici în dimineaţa aceata nu suntem aşa de încrezători că nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, chiar dacă indicele BET Fi nu a căzut sub pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care pare încă departe.

BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă  azi de la 23.400 de puncte, adică deja sub pragul de la 23.500 de puncte.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Arhiva

Este probabil să urmeze noi alegeri parlamentare în Grecia, despre care sondajele spun că vor fi câştigate de simpatizanţii comuniştilor, deloc favorabili planurilor europene de salvare.

În aceste condiţii, vor urma săptămâni de mare tensiune, legate din nou de viitorul monedei unice europene, ameninţat de pericolul ca noii câştigători politici ai dezamăgirilor grecilor să denunţe acordul european de salvare a finanţelor ţării.

La 21.000 de puncte se află cel mai important suport împotriva căderii indicelui BET Fi, cel mai nervos al Bursei din Bucureşti (BVB). 

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Pragul de siguranţă sub care tendința de creștere anuală ar fi răsturnată este la 21.000, spun şi analizele mai vechi din articolul Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern .

În condiţiile de mai sus, piaţa se va lăsa mai greu animată de calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă, menționat în articolele despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.

Pe de altă parte, tendința de creștere anuală avea ţintele BET Fi la 29.000-31.000.

Este însă destul de improbabilă până şi atingerea unor praguri mai apropiate: cel abia infirmat ca suport la 23.500, sau cel de la 24.600, ori cel deja istoric de la 25.000.  Acesta din urmă a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere. Acum este din nou rezistenţă.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...