SENTIMENTUL de dimineaţă: Corecţia euforiei. Grija spaniolă şi la Bursa din Bucureşti

„Cred că astăzi vom avea corecţii după euforia de ieri, care a fost mai mult un foc de paie. Lumea îşi face griji pentru Spania şi Italia, iar Bursa din Bucureşti nu poate face excepţie“, îşi exprimă sentimentul de dimineaţă, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, de la Intercapital Invest. Atenţie la Fondul Proprietatea, care este în pericol să-şi piardă 20% din avere.
Adrian N. Ionescu - mar, 19 iun. 2012, 06:11
SENTIMENTUL de dimineaţă: Corecţia euforiei. Grija spaniolă şi la Bursa din Bucureşti

La tensiunile cunoscute de pe marile pieţe financiare ale lumii, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se adaugă şi cea a solicitării insolvenţei de către Hidroelectrica.

Faptul,  dacă va fi adjudecat la Tribunal, va duce la pierderi de valoare a averii Fondului Proprietatea de aproape 3,3 miliarde de lei, adică de peste 20% din total.

Fondul Proprietatea (FP) este cea mai lichidă acţiune de la BVB şi este previzibilă scăderea cotaţiilor acesteia cu 20%.

„În cel mai bun caz am putea avea o stagnarea, azi, sau corecţii mici, care să semene cu stagnarea, dar lucrurile nu stau mai bine nici dacă în Grecia se formează guvernul chiar azi“, a mai declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest, cu o oră înainte de deschiderea Bursei din Bucureşti.

Neîncrederea creditorilor Spaniei a condus la creşterea costului finanţării datoriilor acestei ţări dincolo de pragul de sustenabilitate. „Dacă nu se iau măsuri puternice la nivelul Uniunii Europene, pieţele nu pot fi calmate“, spune Mihai Mureşian, care este directorul de tranzacţii al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Deja pieţele astiatice au dat semnalul scăderilor astăzi, iar aseară piaţa americană a fost mai curând indecisă.

Pieţele pariurilor futures îşi fac totuşi curaj cu pariuri pe creşteri uşoare. Pieţele futures sunt ale contractelor la termen care pariază pe cotaţiile viitoare prin instrumente derivate.

Ne întoarcem la reperele de cotaţii din analiza Ce șanse au euro, aurul și acțiunile la burse în săptămâna celei de-a doua șanse.

 

Repere tehnice

Indicele BET Fi, SIF-urilor (societăților de investiții fionanciare) şi al Fondului Proprietatea a trecut, ieri, vertiginos de pragul de rezistență de la 20.500 de puncte, de care vorbește Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal.

Ulterior, cel mai nervos indice de la BVB a căzut imediat sub pragul respectiv.

„Prețurile amenință rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (de creștere, n.r.) de la 20.500 de puncte. Totul depinde de 20,500: dacă nivelul cedează (la tendința de creștere curentă, n.r.), avem undă verde spre 22.000“, care ar fi următoarea rezistență, potrivit analistului de la BT Securities.

De fapt, auspiciile tehnice au rămas neschimbate față de raportul anterior de la BT Securities, pe baza căruia ECONOMICA.NET își publicase propria analiză despre Ce şanse au leul aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).


Arhivă

Dan Rusu de la BT Securities spune de fapt că o creştere serioasă nu poate fi, dacă nu va reconfirma şi fostul suport de la 22.000 de puncte, al indicelui BET FI, considerat cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sare de cel de la 21.000 de puncte, care și-a pierdut, dse pare din relevanță. 

Pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi, pare să fi devenit istorie. De el mai  „atârnă perspectiva pentru restul anului“, aşa cum spunea, până nu foarte demult, analistul de la BT Securities. Acum acest prag este unul de rezistenţă  la creştere, care va trebui  învins, dacă o eventuală revenire a pieţei va aduce indicele BET Fi până acolo.

Nu trebuie să uităm condiţiile tehnice ale răsturnării tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilite de rapoartele săptămânale nu mai recente de martie, folosite în SENTIMENTUL de dimineaţă.

Atunci eventualele căderi până spre 16.000 de puncte erau foarte improbabile, dar nu imposibile.

Nici acum nu sunt imposibile.

Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc tot în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă. Unul dintre ele a fost scris tot   „sub ameninţarea greacă“.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
În pandemie, capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu peste 10%. Pe hârtie, se poate depozita mai mult decât se produce
În pandemie, capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu peste 10%. Pe hârtie, se poate depozita mai mult decât ...
Capacitatea totală de depozitare cereale a României a ajuns în 2021 la peste 29 de milioane de tone, dintre care 14 milioane de tone în siloz. Spre comparație, anul trecut, România a produs o......
Valeriu Filip, FGo, care deţine peste 30% din piaţa facturilor: „Minim 10.000 de firme  vor intra în sistemul e-Factura de la 1 iulie 2022
Valeriu Filip, FGo, care deţine peste 30% din piaţa facturilor: „Minim 10.000 de firme vor intra în sistemul e-Factura ...
Sistemul E-factura devine obligatoriu de la 1 iulie 2022. Firmele care taie facturi instituţiilor publice sau vând unul ...
În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii îşi cheltuie economiile din pandemie
În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii ...
Luna ianuarie 2022 pare să fi fost luna în care românii au realizat din nou riscurile unei inflaţii care creşte de la ...
Banca Reglementelor Internaţionale cere majorări decisive ale dobânzilor pe plan global, pentru a fi combătută inflația
Banca Reglementelor Internaţionale cere majorări decisive ale dobânzilor pe plan global, pentru a fi combătută inflația
Banca Reglementelor Internaţionale (Bank for International Settlements, BIS) a cerut ca dobânzile să fie majorate "rapid ...