SENTIMENTUL de dimineaţă: De bine. Poate că speculatorii încep să premieze performanţele

Marii pariori pe contractele futures prevăd o deschidere pozitivă a burselor europene, în siajul celor americane şi asiatice şi din bucurie pentru rezultatele companiilor americane, care se anunţă bune.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 iul. 2013, 06:12
SENTIMENTUL de dimineaţă: De bine. Poate că speculatorii încep să premieze performanţele

Jucătorii pe pieţele contractelor la termen (futures, prin care se pariază pe evoluţia ulterioară a marilor burse europene) mizează pe încă o zi bună şi văd deschideri cu 0,5% mai sus ale indicilor importanţi de la Londra, Paris şi Frankfurt, în continuarea creşterilor de ieri.

Cauza exuberanţei de ieri şi de azi ar fi optimismul în creştere privind sănătatea economiei SUA şi privind rezultatele bune care sunt aşteptate de  companiile acesteia, rezumă Reuters.

Ar fi prima dată, după multă vreme2, când marii speculatori de pe pieţele externe premiază performanţele economice şi nu mişcările Rezervei Federale (FED, banca centrală a SUA), avizi după banii „gratis“ pompaţi de aceasta.

De vreo lună, pieţele penalizează oprirea pompei de bani de la FED. Banca centrală a SUA a anunţat că va diminua infuziile de lichidităţi, progresiv dar cu atât mai repede cu cât economia merge mai bine. Căci dacă merge bine, nu mai e nevoier de stimulente.

Paradoxul este explicabil astfel: speculatorii penalizează bunul mers al economiei, pentru că nu vor mai ajunge bani cu dobândă aproape zero pentru cumpărături pe burse, deci scăzând cererea – vor scădea şi preţurile.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu va rămâne insensibilă la atmosfera globală, dar probabil că nici nu va deborda, câtă vreme nu devine consacrată tendinţa de pe burseleexterne, astfel încât străinii să se mai uite şi spre pieţele de fontieră, ca a noastră. 

Repere tehnice

BET Fi, indicele „oracol“ al Bursei, pleacă azi de la un nivel de aproape 24.600 de puncte, confortabil deasupra suportului (pragul de alarmă), de la 24.000 şi mai aproape de rezistenţa de la 25.000, a cărei depăşire esteconsiderată crucială pentru confirmarea tendinţei de creştere.

„Este nevoie de o revenire peste 25.000 de puncte (a indicelui BET Fi, „oracolul“ Bursei din Bucureşti, n.r.) pentru a invalida riscul unor noi scăderi şi pentru a confirma reluarea tendinţei ascendente“, a scris Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul săptămânal trimis în ieri dimineaţă pentru ECONOMICA.NET.

BET Fi este indicele „oracol“ al Bursei, pentru că are reputaţia că anticipează evoluţia restului pieţei. După ce şi-au atins ţintele cele mai atractive (SIF-urile şi FP, care fac portofoliul indicelui), investitorii îşi îndreaptă atenţia şi către altele de pe piaţă. (v. cap. „DIDACTICE al Sentimentului, pentru explicaţii).

BET-FI a testat săptămîna trecută suportul cheie de la 24.000 şi a reacţionat vizibil (favorabil, n.r.) – însă e nevoie de o revenire peste cota 25.000, pentru a invalida riscul alternativei scăderilor până la 22.800-22.500 şi a confirma reluarea tendinţei ascendente“, scrie Dan Rusu.

„Cu cât preţurile vor petrece mai mult timp la suport (24.000, n.r.), cu atât cresc şansele ca penetrarea rezistenţei de la 25.000 sa fie autentică şi să marcheze demararea unui val de aprecieri susţinute“, conchide şeful analiştilor de la BT Securities.

Mai multe auspicii (tehnice sau nu): în  SENTIMENTUL de luni: Una pe faţă, alta pe dos. În aşteptarea lui Ben.

Şi în Arhiva de mai jos.

Despre suporturi şi rezistenţe în capitolul „DIDACTICE al tuturor Sentimentelor.

 

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

 

Arhiva

 

Reluăm şi cele câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.

Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până nu foarte demult spuneam că:

* „Odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“, scria Dan Rusu în primul raport din acest an.

Două luni mai târziu tendinţa a fost confirmată, iar apoi a fost în frâu de chestiunea cipriotă.

* Tendinţa principală (pe termen mediu) de creştere este în siguranţă atâta vreme cât piaţa se află deasupra „zonei suport“, care se întinde în jurul pragului de la 26.000, între 25.600 şi 26.200, potrivit altui raport săptămânal al lui Dan Rusu.

Zona de confort s-a deplasat mai sus, apoi a coborât până la 24.000.

* Reperul dat în raportul din 4 februarie suna aşa: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.

* În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“.

A mai devenit articol de arhivă şi „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.

De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Am ajuns deseori în acest an să ne punem speranţele că fosta rezistenţă de la 25.000 va funcţiona cu succes ca suport.

Cum luni de zile în urmă analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport  BT Securities, Dan Rusu.

Indicele este o mărime adimensională.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Nu vrem să ne gândim la suporturi atât de vechi. ultima zi în care le-am comentat a fost 25 februarie, în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari pretenţii, preţuri blocate. Analiştii pregătesc alternative negative

 

 

 

„DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...