SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Investitorii, dezamăgiţi deja de perspectiva „pomenilor electorale“

„Investitorii sunt sceptici privind perspectivele externe şi dezamăgiţi de cele interne. La noi, se adaugă perspectiva alegerilor, cu „pomenile“ electorale, care vor înrăutăţi  condiţiile economice“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la firma de brokeraj Estinvest.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 sept. 2012, 06:22
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Investitorii, dezamăgiţi deja de perspectiva „pomenilor electorale“

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va imita şi azi evoluţiile burselor occidentale, dar „imitaţia are o limită. Acolo se marchează profituri, se vinde pentru a se profita de preţurile înalte la care s-a ajuns deja şi care pare să-i sperie pe investitori. În vreme ce la noi rulează alt film“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la firma de brokeraj Estinvest.

Brokerul de la Estinvest mai crede că atingerea celor mai mari praguri de după 2007 (indicele S&P500, în SUA) sau din ultimele 15 luni în Europa, au pus în gardă suficient de mult pe investiori. Aceştia „şi-au adus aminte de   cele câteva conflicte care stau să izbucneaqscă în lume, cu efect negativ asupra preţurilor ţiţeiului şi ale materiilor prime şi ale acţiunilor la burse“.

Acolo politicienii ţin isonul „şefilor dolarilor“ de la banca centrală americană (FED) şi se întrec unii pe alţii să sugereze că liderii ţării iau măsurile potrivite pentru revenirea economiei.

În România, „peste „seceta“ din economie, care va afecta, probabil rezultatele companiilor la 9 luni, la noi se adaugă perspectiva alegerilor, cu „pomenile“ electorale, care vor înrăutăţi  condiţiile economice“, a conchis Marcel Murgoci.

Ieri, cotaţiile de la BVB au lâncezit toată ziua şi abia în ultima jumătate de oră a sesiunii de tranzacţionare, jucătorii de la Bucureşti fiind impulsionaţi de agitaţia care se presimţea la New York.

 

Repere tehnice

Totuşi, una peste alta, imitaţia de ieri a confirmat ipotezele pe care SENTIMENTUL de dimineaţă de ieri le emitea.

Cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, s-a menţinut, ieri, deasupra pragului de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte, ba chiar a mai ciupit 50 de puncte după o creştere (+0,21%) de conjunctură.

Seriozitatea atacului de vineri asupra rezistenței menționate tinde să capete o importanţă mai mare decât cea  a unui test oarecare.

Indicele BET Fi este susţinut de niveluri de prețuri  suport pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare celor la care SENTIMENTUL de dimineaţă l-a lăsat acum o lună. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

Estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au relut tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“,aşa cum scria Dan Rusu în cdel mai recent raport al său săptămânal de luni. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane.

Rezistenţa  de la 24.000 de puncte BET Fi, pare  un reper tehnic care pare  că nu are nimic de a face cu informațiile economice. Analiza tehnică se bizuie, însă, pe faptul că la acest nivel s-au făcut multe tranzacții importante în trecut.

Totuşi, multă lume va fi pierdut sau câştigat la acest nivel și de aceea este unul important pentru dealeri, chiar şi  în săptămâna  de după salvarea euro de către constituţionaliştii germani, și după repornirea pompei de lichidități americane“.

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, mai scria Dan Rusu în raportul BT Securities.

 

 articol în curs de completare

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o educaţie care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o ...
"Revenirea (și chiar acest cuvânt deranjează!) la inteligența mâinii combinată cu cea a creierului, dar și cu cea emoțională este baza pe care se poate construi un învățământ care să......
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat sâmbătă lovituri vizând 18 ţinte ale houthi în opt locaţii distincte ...
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează în 2024
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează ...
În timp ce piața europeană de smartphone-uri a înregistrat o scădere de 3% în ultimul trimestru din 2023 față de ...
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație într-o fostă mină
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație ...
Compania energetică elenă PPC intenționează să lanseze, peste aproximativ un an, o licitație pentru construcția unei ...