SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile politice de la Bruxelles nu reduc pesimismul la burse

„Cel mai probabil vom avea o deschidere pe plus, dar mai departe nu se poate bănui mai nimic“, spune brokerul zilei, pentru ECONOMICA.NET. Pieţele futures (ale contractelor la termen care pariază pe preţurile ulterioare ale acţiunilor) spuneau că pieţele vor scădea cu peste 2%, cu o oră înaintea deschiderii. Şefii Europei nu au ajuns, ieri la Bruxelles, la un acord privind felul în care ar putea fi stimulată creşterea în Europa şi mai ales inclusiv în Grecia. Nu sunt veşti care să-i facă pe jucătorii români să uite că Fiscul pregăteşte pieţei un impozit mai nou şi mai absurd. Şi cu atât mai puţin să intre la cumpărare.
Adrian N. Ionescu - joi, 24 mai 2012, 06:08
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile politice de la Bruxelles nu reduc pesimismul la burse

„Discret, cu măsură, pieţele par să mai crediteze pe politicienii europeni. America a închis pe o creştere modestă, Asia la fel şi Eruopa ar putea deschide pe plus, după care ştirile şi informaţiile de pe parcursul zilei vor dicta starea de spirit“, a spus Valerian Ionescu, directorul de tranzacţii de piaţă de capital de la BCR, cu trei sferturi de oră înaintea deschiderii Bursei.

Altfel spus, pe parcursul zilei se poate întâmpla orice. „Nu este o zi în care să ştii încotro o ia piaţa peste un sfert de oră“, mărturiseşte Valerian Ionescu, pentru ECONOMICA.NET.

Francezii zic că preşedintele lor a găsit aliaţi ca să convingă Germania să accepte pomparea de euro în pieţe.

Englezii zic că UE cere Greciei să rămână în Euroland, dar face planuri dacă nu mai stă.

Germanii  mai mizează pe cartea austerităţii, că au şi ei propirii elagători nemulţumiţi că guvernul lor ar face aşa numite cadouri din munca lor.

Românii, puţinii care au mai rămas în piaţă, sunt şi ei tentaţi să vândă tot şi să nu se mai întoarcă.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti spunea ieri că la Ministerul Fianaţelor „există diponibilitate“  ca să se renunţe la taxarea „pe tranzacţie“,

Taxa este văzută de investitori ca o metodă perversă a statului de a se împrumuta de pe o piaţă şi aşa săracă, evident fără dobândă şi fără o scadenţă clară.

Fiscul nu confirmă speranţele şefului Bursei.

Până când Grecii nu vor alege într-un fel sau altul, luna viitoare, incertitudinea va face jocul scăderilor pe pieţe.

 Altfel, impozitarea câştigului pe fiecare tranzacţie în România ameninţă cu distrugerea pieţei şi aşa foarte firave.

„Mulţi vor fi mai dispuşi să vândă în pierdere şi să nu se întoarcă în piaţă, decât să crediteze statul contând că, la reglarea conturilor, li s-ar înapoia impozitele pe câştigurile temporare“, explica, ieri Mihai Mureşian, efectele proiectului noului cod fiscal, pentru ECONOMICA.NET.

În rest, aceleaşi…

Repere tehnice

Prin urmare, deşi slabe, mai sunt şanse să continue şi astăzi consolidarea nivelului de preţuri la care, ieri, s-a oprit, se pare, măcar temporar, prăbuşirea de săptămâna trecută.

Nici o tentativă de tendinţă de creştere  nu va avea, însă, temei solid până când nu se vor cunoaşte termenii compromisului franco – german privind îmblânzirea politicii de austeritate impusă Europei de către cei din urmă.

Speranţele de reluare se amână până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Doar dacă se va stabiliza deasupra acestuia, se va putea spune că piaţa îl va fi reconfirmat (detalii în Cât au pierdut companiile de la bursă săptămâna trecută? ).

În ciuda scăderii semnificative de ieri (-1,16%) BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă şi azi  de deasupra pragului de la 20.000 de puncte. Se mai poate aştepta ca acest prag să se transforme în suport tehnic. Deocamdată este doar unul psihologic (v. cap. „DIDACTICE“, pentru explicaţii).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin urmare, este pe cale să se îndeplinească condiţia pentru răsturnarea tendinţei, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale.

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...