SENTIMENTUL de dimineaţă: Nici o frică în plus faţă de cea veche, de distrugerea euro

Analiştii de peste tot în lume dau în fel şi chip glas îngrijorării fundamentale a crizei datoriilor guvernelor europene. Aseară în Europa: „Nu Grecia îngrijorează, ci distrugerea euro!“. Azi noapte în SUA: „Alegerile europene sunt greu de analizat, iar investitorilor nu le place nesiguranţa“. Azi dis de dimineaţă în Japonia: „Piaţa oscilează între pesimsimul din cauza Greciei şi pofta de a cumpăra acţiunile care au căzut prea mult“. În România nu se mai poate face decât media: nici un motiv de optimism.
Adrian N. Ionescu - joi, 10 mai 2012, 06:28
SENTIMENTUL de dimineaţă: Nici o frică în plus faţă de cea veche, de distrugerea euro

Şi Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) a căzut considerabil ieri, înaintea închiderii sesiunii, aducând valoarea tranzacţiilor la un nivel suficient de mare ca să certifice cel puţin un început de panică: peste 9 milioane de euro. Lumea a vândut de frică.

Singura speranţă de astăzi nu vine de la acţiunile a 5 celebri monştri sacri americani, a căror tranzacţionare începe şi la BVB,  ci tocmai de la faptul că frica a fost prea mare ieri şi, iată, până acum nu s-a întâmplat nimic catastrofal.

Mecanismul fricii lucrează normal pe piaţă: pe piaţa contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a cotaţiilor) evoluţiile sunt mai optimisite, nu entuziaste, dar deloc speriate în această dimineaţă.

De aceea rămânem la reperele cunoscute, căci este probabil ca nici astăzi să nu aibă loc răsturnarea tendinţei de creştere pe termen lung anual, Răsturnarea de cere ne teme de vreo lună, a tendinţei de creştere care ne-a bucurat în primele două-trei luni ale anului.

Chiar dacă vor fi testate noi minime, ceea ce, iarăşi,  nu este deloc sigur.

 

Repere tehnice

„Dacă SIF-urile nu trec pe creştere săptămâna aceasta, ci alunecă sub pragul de 23.500 de puncte, atunci devine probabilă corecția până la 23.000-22.700 de puncte“, scria Dan Rusu, încă de luni dimineață în raportul săptămânal emis  .

Detaliile convingătoare se găsesc  în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă după alegerile franceze, împreună cu toate perspectivele săptămânii care acum se apropie de sfârşit.

Totuși, să ne amintim că nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET Fi nu cade sub 21.000.

Chiar dacă BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă  azi doar de la 400 de puncte de deasupra  pragului de la 23.500 de puncte.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Mai trebuie avute în vedere și ştirile care mai sunt de aşteptat în aceste două zile şi care mai pot mișca piețele lumii.

 

Arhiva

Este probabil să urmeze noi alegeri parlamentare în Grecia, în care nehotărâţii vor fi vânaţi fie în scopul salvării apartenenţei Greciei la Euroland, fie pentru o cauză naţionalistă cu viziune tulbure.

În aceste condiţii, vor urma săptămâni de mare tensiune, legate din nou de viitorul monedei unice europene, ameninţat de pericolul ca noii câştigători politici ai dezamăgirilor grecilor să denunţe acordul european de salvare a finanţelor ţării.

De timp au nevoie şi câştigătorii de pe urma dezamăgirilor francezilor, să-şi pregătească o partitură mai credibilă, eventual sustenabilă în faţa partenerilor germani. Astfel încât englezii cârcotaşi să nu mai aibă de cel acuza pe învingătorullui Sarkozycă vinde iluzii.

La 21.000 de puncte se află cel mai important suport împotriva căderii indicelui celuimai nervos al Bursei din Bucureşti (BVB). 

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Pragul de siguranţă sub care tendința de creștere anuală ar fi răsturnată este la 21.000, spun şi analizele mai vechi din articolul Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern .

În condiţiile de mai sus, piaţa se va lăsa mai greu animată de calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă, menționat în articolele despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.

Pe de altă parte, tendința de creștere anuală are ţintele BET Fi la 29.000-31.000.

Este însă destul de improbabilă până şi atingerea unor praguri mai apropiate: unul mai nou găsit la 24.600 sau cel deja istoric de la 25.000.  Acesta din urmă a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere. Acum este din nou rezistenţă.

Să nu uităm, însă, calmul de ieri al şefului tranzacţiilor bursiere de la ING Bank Bucureşti:

Profitul bun anunţat de Petrom în această dimineaţă şi „faptul că noul guvern şi-a arătat disponibilitatea de a continua liberalizarea pieţei de energie, ca şi privatizările în domeniu sunt veşti bune“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Florin Ilie, şeful departamentului de piaţă de capital al ING Bank, sucursala Bucureşti, cu o jumătate de oră înaintea deschiderii bursei.

„Cel mai realist este să credem că un piaţa va avea un comportament sideways (evoluţie „laterală“, fără tendinţă pe termen scurt, n.r.)“, a mai adăugat, ieri dimineaţă, Florin Ilie.

Şi nu au intervenit de atunci noutăţi care să-l contrazică.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...