SENTIMENTUL de dimineaţă: Vacanţa de Paşti lasă bursele fără clienţi

Orice s-ar întâmpla săptămâna asta la Bursă nu va dura decât până la sfârşitul pseudo-vacanţei de Paşti. Ieri a fost cel al catolicilor, urmează al ortodocşilor. „America a fost ca şi închisă vineri, bursele europene chiar sunt închise şi azi, iar la noi activitatea este aşa de redusă că bursa parcă ar fi închisă de o săptămână“, îşi mărtusireşte sentimentul de piaţă Adrian Ciudin, şeful brokerilor de la Carpatica Invest. Nici veştile despre economii nu sunt prea bune.
Adrian N. Ionescu - lun, 09 apr. 2012, 06:20
SENTIMENTUL de dimineaţă: Vacanţa de Paşti lasă bursele fără clienţi

„Cred că mai toţi sunt plecaţi deja în vacanţă şi nu văd de ce ar urma altceva decât o săptămână de apatie“,  a spus, pentru ECONOMICA.NET, Adrian Ciudin, directorul de tranyac’ionare de la casa de brokeraj Carpatica Invest cu aproape o oră înainte de deschiderea bursei.

Doar asiaticii şi-au văzut, întrucâtva, de treabă şi au reacţionat negativ la statisticile defavorabile despre şomajul american.

Lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este sub cota de avarie de 2 milioane de euro, volum la care nici o indicaţie de preţe pe termen scurt nu are mare relevanţă.

Trebuie să repetăm, aşa dar, că, se va vedea cât de puternice sunt şi la Bucureşti temerile privind viitorul economiilorabia cu alte două ocazii, la fiecare companie importantă (cele mici fiind luate de val):

datele „cu dividend“, adică zilele în care se mai pot cumpăra acţiuni astfel încât cumpărătorul să aibă dreptul la dividendele din profitul companiei respective, şi

– datele în care se vor anunţa rezultatele pe primul trimestru.

Din toate aceste date se va agrega evoluţia bursei, spun brokerii şi analiştii conusltaţi de ECONOMICA.NET.

Până atunci, păstrăm vechile …


Repere tehnice

 O confirmă însuşi Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, în raportul său de azi.

„Implicaţiile corecţiei negative nu diferă de ceea ce cunoaştem deja: ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte,
ca punct optim de relansare a preţurilor“ spune DAn Rusu, referindu-se la indicele bursier BET Fi.

Cel mai nervos indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi,  a coborât cu doar 9 sutimi de procent vineri faţă de joi. Este destul de mult sub rezistenţa de la 25.000 de puncte, dar este încă deasupra suporturilor de la 23.500 – 24.000 de puncte (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

Aceste praguri au devenit critice, de soliditatea lor depinde reluarea creşterii.

Despre pragul de la 25.000 de puncte se mai poate spune, deocamdată, doar că este un exemplu aproape didactic de nivel care îşi schimbă funcţia, din cauza  incertitudinilor de pe piaţă.

Cu trei săptămâni în urmă, pragul de 25.000 de puncte obţinuse funcţia de suport pentru creştere, dar apoi indicele a întârziat suficient de mult sub el, ca să redevină rezistenţă împotriva creşterii, potrivit indicatorilor din manualele de analiză tehnică.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Restul indiciilor tehnice pare mai degrabă elemente de futurologie.

Cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă prevede, în raportul său de azi, Dan Rusu.

Eventuala testare a pragului de la 25.000 este amânată şi, oricum, când se va ajunge peste acest prag, vom avea nevoie ca indicele să reziste mai mult de o săptămână deasupra, ca să credem că vom ieşi ieşi curând din stagnare.

Totuși, pe termen lung, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spune şi azi analistul de la BT Securities.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

 


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Electrica a atras o nouă finanțare nerambursabilă, în valoare de 17,36 de milioane de euro, pentru investiții în rețeaua de distribuție
Electrica a atras o nouă finanțare nerambursabilă, în valoare de 17,36 de milioane de euro, pentru investiții în rețeaua ...
Distribuţie Energie Electrică România, filială a Electrica, a atras încă o finanţare europeană nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 17,36 de milioane de euro,......
Consiliul Concurenței a primit din partea Guvernului puteri sporite în investigarea și sancționarea acțiunilor anticoncurențiale
Consiliul Concurenței a primit din partea Guvernului puteri sporite în investigarea și sancționarea acțiunilor anticoncurențiale
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care transpune în legislația internă Directiva europeană nr 1/2019, numită ...
Guvernul a retras statul de utilitate publică Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa”, înființată de Andreea Marin
Guvernul a retras statul de utilitate publică Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa”, înființată de Andreea Marin
Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care a retras statutul de utilitate publică recunoscut Fundaţiei "Preţuieşte ...
ACEA: Vânzările de autoturisme noi în UE vor creşte anul viitor cu doar 2,5%
ACEA: Vânzările de autoturisme noi în UE vor creşte anul viitor cu doar 2,5%
Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) previzionează că vânzările de autoturisme noi în Uniunea Europeană ...