Şerban, MECMA: Posibile modificări importante la strategia nucleară, în câteva luni

România îşi va continua strategia în domeniul energiei nucleare, dar peste câteva luni pot să apară modificări importante, iar Guvernul ar trebui să se gândească la acordarea de garanţii de stat pentru finanţarea reactoarelor 3 şi 4, a declarat joi Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 10:15
Şerban, MECMA: Posibile modificări importante la strategia nucleară, în câteva luni

„România îşi continuă strategia pe nuclear. Peste câteva luni de zile pot să apară şi modificări strategice, despre care nu vreau să vorbesc. (…) Vom şti clar dacă suntem singuri în proiect (construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, n.r.), să vedem dacă Enel şi ArcelorMittal mai vor. Cam în trei luni vom şti”, a afirmat Şerban la un seminar pe tema strategiei energetice.

El a adăugat că pentru participarea la această investiţie, evaluată la 4 miliarde de euro, au fost interesate companii din Coreea de Sud, pe care însă statul nu le-a inclus în proiect.

„Poate nu ne-am priceput să îi menţinem pe sud-coreeni în proiectul de la reactoarele nucleare 3 şi 4. În luna martie trebuia să anunţăm investitorii şi constructorul, dar după cum ştiţi investitorii nu au venit”, a spus Şerban, precizând că valoarea investiţiei este în curs de reevaluare.

Consilierul ministrului Economiei a mai spus că ar fi timpul ca Guvernul să ia în calcul acordarea de garanţii de stat pentru derularea acestui proiect, iar participaţia companiei de stat Nuclearelectrica în firma de proiect, de peste 80%, ar trebui regândită.

La finele lunii martie preşedintele Traian Băsescu a declarat că dosarul licitaţiei pentru reactoarele 3 şi 4, care ar putea fi lansată în a doua parte a anului, va fi modificat pentru a include noi elemente de siguranţă, ca urmare a accidentului de la Fukushima, precum găsirea unei surse alternative de răcire în afara apei din Dunăre, şi că există interes din partea unor investitori sud-coreeni pentru a participa la acest proiect.

În luna martie, Ministerul Economiei a prelungit pentru 15 septembrie termenul de prezentare a ofertelor investitorilor pentru participarea la dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4. Aceasta a fost a doua prelungire a termenului, fixat iniţial pentru decembrie.

Un director din Ministerul Economiei a declarat luni că potenţialii investitori în reactoarele 3 şi 4 aşteaptă o evaluare „mai apropiată de realitate” a proiectului, estimat de autorităţi la patru miliarde de euro, iar dacă statul nu atrage companii în proiect are varianta de a construi un singur reactor.

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă a fost proiectată să fucţioneze cu cinci reactoare canadiene din tehnologia Candu. Deocamdată funcţionează doar două unităţi. Statul încearcă de peste patru ani să construiască alte două unităţi, dar nu găseşte investitori.

La finalul anului 2010 patru companii, care fuseseră acceptate în proiect, s-au retras – CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia).

„Poate am rămas mai mult decât trebuia alături de AECL şi Lavalin (…) În domeniul nuclear multe ţări îşi modifică strategia. Avem specialişti pe tehnologia CANDU”, a mai spus Şerban.

Atomic Energy of Canada Ltd (AECL) este compania selectată în 2010 să furnizeze servicii de consultanţă şi inginerie pentru construcţia reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, în baza unui contract semnat cu EnergoNuclear, compania mixtă care va dezvolta cele două unităţi.

AECL a mai colaborat cu Nuclearelectrica la construcţia reactorului 2, alături de Ansaldo Energia (Italia), unitatea fiind pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2007, în urma unei investiţii de 930 milioane de euro. Primul reactor nuclear a fost lansat în 1996.

SNC-Lavalin din Canada este unul dintre cele mai importante grupuri de inginerie şi de construcţie din lume, având operaţiuni în aproximativ 100 de ţări. SNC-Lavalin a fost una dintre companiile care au cumpărat în 2007 documentaţia pentru întocmirea ofertelor angajante în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4. În 2007 autorităţile etimau la 2,3 miliarde de euro valoarea investiţiei în acest proiect.

De asemenea, SNC- Lavalin a preluat în 2008 firma de inginerie, proiectare şi construcţii Romproiect. În luna ianuarie a acestui an SNC-Lavalin a anunţat că a încheiat un contract de 48 milioane de dolari pentru instalarea unor sisteme de evacuare filtrată la reactoarele centralei nucleare de la Cernavodă.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...