Serviciile de piaţă prestate companiilor au înregistrat afaceri în creştere, în medie, de 3%, la şase luni – INS

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor a crescut, la şase luni, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, datorită activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei, reiese din statistica oficială, publicată vineri, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 14 aug. 2020, 07:44
Serviciile de piaţă prestate companiilor au înregistrat afaceri în creştere, în medie, de 3%, la şase luni - INS

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în perioada ianuarie – iunie 2020, comparativ cu acelaşi interval din anul anterior, afacerile din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor s-au majorat cu 3,1%, iar ca serie ajustată cu 2,9%.

Rezultatul ca serie brută s-a datorat creşterilor înregistrate de cifra de afaceri din: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+27,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+4,3%) şi activităţile de comunicaţii (+1%). Pe de altă parte, scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-5,3%) şi activităţile de transporturi (- 4,4%).

De asemenea, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, ca serie brută, a scăzut în luna iunie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, cu 0,6%, ca urmare a declinului afacerilor din activităţile de transporturi (-7,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-6,9%), activităţile de comunicaţii (-3,1%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-1%). Singurul sector care a fost pe plus, în perioada analizată, a fost cel al activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+24,6%).

Potrivit datelor citate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în iunie 2020 vs iunie 2019, în termeni nominali, a scăzut, pe ansamblu, cu 1,9%.

Totodată, în iunie faţă de mai 2020, aceleaşi afaceri au crescut cu 10,8%, ca serie brută, respectiv cu 6,3%, ca serie ajustată.

INS precizează că informaţiile incluse în datele publicate vineri surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de către autorităţi, ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României (din 16 martie 2020) şi a stării de alertă, începând cu 17 mai 2020. 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...