Serviciile medicale pe care le vei primi la stat, doar în baza cardului naţional de sănătate, de la 1 mai

De la 1 mai, românii care au peste 18 ani vor primi servicii medicale în sistemul sanitar public, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), doar dacă prezintă cardul naţional de sănătate la furnizorul de servicii în contract cu Casa. ECONOMICA.NET vă prezintă lista serviciilor medicale de la stat, la care veţi avea acces doar cu cardul, de la 1 mai. 
Cristina Şomănescu - joi, 02 apr. 2015, 07:41
Serviciile medicale pe care le vei primi la stat, doar în baza cardului naţional de sănătate, de la 1 mai

Infomaţiile referitoare la specialităţile medicale şi serviciile oferite în sistemul sanitar public, la care avem acces doar cu cardul, de la 1 mai, sunt cuprinse în normele de aplicare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2015-2016.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la medicul de familie şi în ambulatoriul de specialitate pentru accesarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază.

Cardul va fi obligatoriu ca să beneficiaţi de medicamente decontate de CAS cu şi fără contribuție personală şi va fi prezentat de beneficiarul reţetei la momentul ridicării medicamentelor din farmacie. În cazul în care medicamentele sunt ridicate de la farmacie de către un împuternicit, acesta va prezenta cardul său, dacă are, sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul, ca să poată lua de la farmacie medicamentele decontate de CAS.

Pentru consultaţii şi proceduri în cabinetul de reabilitare medicală va fi, de asemenea, obligatorie prezentarea cardului.
Pentru procedurile de acupunctură, acordate în baza de tratament, prezentarea cardului e obligatorie şi se face în fiecare zi de tratament/fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură din cadrul curei de tratament.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la internarea şi externarea din spital pentru accesarea serviciilor medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă, cu excepţia următoarelor situaţii:

  • – la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală;
    – la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital, şi la internare ca şi caz transferat;
    – la externare pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

Dacă vreţi să primiţi servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi, prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă (camera de gardă/UPU/CPU) care nu sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii/ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu pentru acordarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de bază, din ambulatoriul de specialitate de medicină dentară.

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatoriu ca să primiţi servicii de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative.

Ca să efectuaţi analize de laborator decontate de CAS, prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va face la momentul recoltării probelor, în punctele de recoltare ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, cu excepţia serviciilor paraclinice de microbiologie, histopatologie şi citologie, în situaţia în care probele nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu ca să efectuaţi investigaţii de microbiologie, examene de urină şi examene de materii fecale, decontate de CAS. Dacă acestea sunt singurele investigaţii recomandate pe biletul de trimitere, se va utiliza cardul la momentul depunerii probelor la furnizorul de investigatii paraclinice. Dacă acestea sunt recomandate pe biletul de trimitere împreună cu alte analize de laborator, se va prezenta cardul la momentul recoltării analizelor de laborator.

Cardul nu va fi obligatoriu ca să puteţi deconta examinările de histopatologie şi citologie.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu ca să puteţi accesa serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, decontate de CAS, iar utilizarea cardului se va face la momentul efectuării investigaţiilor prevăzute în pachetul de bază.

Cardul va fi obligatoriu ca să beneficiaţi de dispozitive medicale, decontate de CAS, dacă medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale.
Cardul nu va fi obligatoriu dacă dispozitivul medical e ridicat de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale de către aparţinătorul beneficiarului (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică). În această situaţie, dispozitivul medical poate fi ridicat cu cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul acestuia.

Cardul nu va fi obligatoriu nici dacă dispozitivul medical se eliberează prin poştă sau curierat.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...