Şi Europa trece pe „roşu” după scăderile masive de pe pieţele din SUA şi Asia

Pieţele bursiere europene 'sunt în grafic' pentru a înregistra cea mai defavorabilă zi de tranzacţionare după votul Brexit (iunie 2016), după ce vânzările masive de active s-au extins pe plan global pentru a treia zi, transmit Reuters şi Financial Times.
Economica.net - mar, 06 feb. 2018, 08:28
Şi Europa trece pe

Turbulenţele din SUA şi Asia s-au extins şi pe pieţele europene, indicele pan-European STOXX 600 a scăzut marţi dimineaţă cu 2,2%, a şaptea zi de declin consecutiv şi cea mai defavorabilă zi de după 27 iunie 2016.

Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 3,60%, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 3,10%. Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a înregistrat grupul bancar elveţian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.

Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scăzut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole înregistra un declin de 3,36%.

Richard Jerram, economist şef la Bank of Singapore, a afirmat: ‘În ultimul timp pieţele financiare s-au concentrat pe politica monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed) şi pe creşterea randamentelor obligaţiunilor, astfel încât reacţia negativă la majorarea solidă a salariilor nu este surprinzătoare’.

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin începând din 2011, în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.

Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este ‘mai solid şi mai rezistent’ decât înainte de criza financiară globală.

Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ începând din 2016.

‘Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv’, a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

‘Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală’, a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.

Materiile prime au evitat căderile de pe bursele mondiale

Materiile prime au reuşit să evite, marţi, căderile semnificative înregistrate pe pieţele bursiere mondiale, deoarece scăderea preţurilor la materii prime este limitată de speculaţiile potrivit cărora cererea pentru acestea va rămâne robustă, informează Bloomberg.

Marţi, la închiderea burselor asiatice, Bloomberg Commodity Index, un indice care măsoară evoluţia a 22 de materii prime, de la cupru la ţiţei, înregistra o scădere de doar 0,1%, în condiţiile în care creşterea preţurilor la metale preţioase şi gaze naturale a contrabalansat scăderea preţului la petrol şi la metale industriale. În schimb, pieţele bursiere din Hong Kong şi Tokyo au înregistrat scăderi de peste 4%, după prăbuşirea înregistrată luni de bursa de pe Wall Street.

Potrivit băncilor, scăderea globală a preţului la acţiuni nu schimbă fundamentele de pe piaţă.

‘Clar că există riscul ca tendinţa de pe pieţe să afecteze sectorul materiilor prime. Însă nu există niciun motiv fundamental pentru ca această vânzare să ne schimbe opiniile cu privire la pieţele de materii prime’, a declarat Daniel Hynes, analist la Australia & New Zealand Banking Group.

Pentru analiştii de la Citigroup Inc., colapsul pieţelor bursiere reprezintă o oportunitate de cumpărare.

‘Recomandăm asset managerilor să-şi majoreze expunere pe metalele industriale în următoarea lună, în special în defavoarea obligaţiunilor şi a altor instrumente cu venit fix’, se arată într-un raport al băncii americane.

Argumentul Citi este că metalele înregistrează performanţe mai bune decât alte active în perioade de creştere solidă când inflaţia accelerează.

Acelaşi punct de vedere potrivit cărora perspectivele pentru materii prime rămân pozitive a fost exprimat în luna ianuarie şi de miliardarul Jeffrey Gundlach, potrivit căruia acestea ar putea fi una din cele mai bune investiţii din acest an deoarece creşterea lor vine în faza finală a ciclului economic.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...