Siegfried Mureşan: 25% din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 va merge către proiecte de mediu

Un sfert din bugetul multianual al Uniunii Europene (UE), pentru perioada 2021 - 2027, estimat la 1.200 de miliarde de euro, va fi direcţionat către proiecte care vor contribui la protecţia mediului şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a declarat, miercuri, Siegfried Mureşan, raportor în Parlamentul European pentru Green Deal, la Forumul Energiei Online, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 10 iun. 2020, 12:09
Siegfried Mureşan: 25% din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 va merge către proiecte de mediu

„(…) bugetul multianual al Uniunii Europene şi orice finanţare de la nivel european trebuie să pornească de la bugetul asumat tradiţional al Uniunii Europene, care este legiferat pe căile tradiţionale, inclusiv cu Parlamentul European. Pentru bugetul Uniunii Europene ne-am asumat următorul obiectiv: pe durata bugetului multianual pe următorii şapte ani pe care îl vom decide în cursul acestui an, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi valabil până la 31 decembrie 2027, obiectivul asumat este ca 25% din acest buget să meargă în proiecte care contribuie la protecţia mediului, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Avem ca obiectiv ca până la finalul celor şapte ani să atingem 30% (reducerea emisii – n. r.). Venim acum de sub 25%. Bugetul Uniunii Europene, care este acum în negociere, este estimat la 1.100 – 1.200 de miliarde de euro pe următorii şapte ani. Asta înseamnă că 300 de miliarde de euro vor merge pe proiecte cu consecinţe pozitive asupra mediului înconjurător”, a spus acesta.

Europarlamentarul român a precizat, totodată, că, în prezent, există presiune din partea ecologiştilor pentru creşterea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon de la 40% până spre 55%.

„Sunt voci la nivel european care spun: ‘Avem criza coronavirus, haideţi să uităm de Green Deal!’. Aceste voci reprezintă o minoritate…Grupurile europarlamentare sunt în continuare ataşate de obiectivele din Pactul Ecologic European. Este evident că succesul sau eşecul Pactului Ecologic European va fi decis de finanţarea acestuia. Obiectivul asumat, până acum, de Uniunea Europeană este de reducere a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2030, cu 40% faţă de anul 1990. Pentru a ne atinge acest obiectiv, avem nevoie de investiţii care să capitalizeze în jur de 250 – 260 de miliarde de euro, anual, la nivel european. Asta înseamnă 2,5 – 2,6 mii de miliarde de euro în următorii zece ani. Există presiune pentru creşterea acestui obiectiv de reducere a emisiilor de dioxid de carbon de la 40% la 50% spre 55%. Ecologiştii doresc chiar mai mult… Am cerut Comisiei Europene ca definirea unui nou obiectiv să se facă în urma unor studii clare de impact. Acest nou obiectiv va fi, probabil, undeva între 50 şi 55%, iar asta înseamnă un necesar de investiţii anual între 400 de miliarde şi 500 de miliarde de euro, investiţii care să vină din sector public şi privat”, a subliniat Mureşan.

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

Pentru a consacra în legislaţie ambiţia politică de a deveni, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, în termen de 100 de zile, primul „act legislativ european privind clima”. Pentru a atinge obiectivele în materie de climă şi mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acţiune privind strategia industrială şi economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentaţie durabilă şi propuneri pentru o Europă lipsită de poluare.

Conform propunerii de document, se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Investiţiile vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat.

Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmăreşte să mobilizeze investiţii de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivele climatice. Suma va proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii, împrumuturi ale Băncii Europene de Investiţii garantate de bugetul UE, dar şi din cofinanţarea naţională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi. Pe lângă componenta financiară, Planul de Investiţii urmăreşte simplificarea regulilor europene pentru a crea un cadru uşor accesibil celor care doresc să facă investiţii durabile.

În calitate de raportor, europarlamentarul român Siegfried Mureşan va coordona poziţia Parlamentului European privind planul de investiţii al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană.

Liberalizarea preţurilor la gaze naturale de la 1 iulie, strategia de investiţii a companiilor de stat din energie, modificările Legii energiei electrice şi a gazelor naturale sunt printre subiectele analizate, miercuri, în cadrul Forumului Energiei Online, organizat de Financialntelligence.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...