Sindicaliştii din sănătate cer abrogarea ordinului referitor la timpul de muncă în sistemul sanitar

Reprezentanţii Sindicatului Promedica, ai Federaţiei Sindicale Hipocrat şi ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România au solicitat luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, care deţine interimatul la MS, abrogarea unui ordin de ministru privind timpul de muncă în sistemul sanitar.
Economica.net - lun, 16 mai 2016, 09:17
Sindicaliştii din sănătate cer abrogarea ordinului referitor la timpul de muncă în sistemul sanitar

Sindicaliştii din sănătate susţin că medicii, chimiştii şi biologii care efectuează gărzi ‘sunt forţaţi şi exploataţi’ prin ordinul de ministru 870/2004 să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, ‘fără nicio posibilitate de refuz’.

‘În calitatea dumneavoastră de ministru interimar al Sănătăţii şi de prim-ministru al României vă aducem la cunoştinţă o încălcare gravă a cadrului legislativ în sistemul de sănătate din România, care duce la dezechilibre majore în ceea ce priveşte timpul de lucru al personalului medical. Vă semnalăm faptul că, din punctul nostru de vedere, ordinul ministrului sănătăţii 870/2004 încalcă flagrant atât Legea 53/2003 Codul Muncii, art. 11, cât şi Directiva Europeană 2003/88/CE din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, art.1 pct.1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiştilor şi biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice’, susţin sindicaliştii din sănătate.

Semnatarii scrisorii deschise reamintesc că, ‘din anul 1886, la Chicago, s-a stabilit norma de muncă de maximum 8 ore, situaţie regăsită în prezent în Codul Muncii din România’.

‘După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calităţii actului medical, cu punerea în pericol atât a vieţii pacienţilor, cât şi a medicilor, în egală măsură. În plus, există situaţii în care un medic ajunge să efectueze chiar şi 7 ori 9 gărzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal şi a asigura un act medical continuu. Garda nu este considerată timp de muncă, ceea ce se întâmplă doar în România’, se arată în scrisoarea deschisă.

De asemenea, semnatarii scrisorii susţin că garda nu este considerată nici vechime în muncă, nici în specialitate, şi nici nu este privită ca experienţă profesională.

Ei spun că plata aferentă timpului de gardă suplimentar ‘nu respectă Codul Muncii’ şi, deşi este fiscalizată, nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauză.

‘În consecinţă, vă solicităm, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii şi prim-ministru al României, abrogarea urgentă a ordinului ministrului Sănătăţii 870/2004 şi aplicarea prevederilor Codului Muncii şi a Directivei Europene 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Din momentul luării la cunoştinţă a situaţiei expuse în această scrisoare deschisă, considerăm că deveniţi responsabil de consecinţele nedorite şi nefaste ale menţinerii ordinului’, susţin sindicaliştii.

Scrisoarea deschisă este semnată de Ion Cotojman – preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Eleodor Cârstoiu – preşedintele Sindicatului Promedica, Victor Eşanu – preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...