1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

News

Sindicaliştii din sănătate cer abrogarea ordinului referitor la timpul de muncă în sistemul sanitar

Reprezentanţii Sindicatului Promedica, ai Federaţiei Sindicale Hipocrat şi ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România au solicitat luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, care deţine interimatul la MS, abrogarea unui ordin de ministru privind timpul de muncă în sistemul sanitar.

16 mai, 2016 | Agerpres

Sindicaliştii din sănătate susţin că medicii, chimiştii şi biologii care efectuează gărzi 'sunt forţaţi şi exploataţi' prin ordinul de ministru 870/2004 să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, 'fără nicio posibilitate de refuz'.

'În calitatea dumneavoastră de ministru interimar al Sănătăţii şi de prim-ministru al României vă aducem la cunoştinţă o încălcare gravă a cadrului legislativ în sistemul de sănătate din România, care duce la dezechilibre majore în ceea ce priveşte timpul de lucru al personalului medical. Vă semnalăm faptul că, din punctul nostru de vedere, ordinul ministrului sănătăţii 870/2004 încalcă flagrant atât Legea 53/2003 Codul Muncii, art. 11, cât şi Directiva Europeană 2003/88/CE din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, art.1 pct.1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiştilor şi biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice', susţin sindicaliştii din sănătate.

Semnatarii scrisorii deschise reamintesc că, 'din anul 1886, la Chicago, s-a stabilit norma de muncă de maximum 8 ore, situaţie regăsită în prezent în Codul Muncii din România'.

'După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calităţii actului medical, cu punerea în pericol atât a vieţii pacienţilor, cât şi a medicilor, în egală măsură. În plus, există situaţii în care un medic ajunge să efectueze chiar şi 7 ori 9 gărzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal şi a asigura un act medical continuu. Garda nu este considerată timp de muncă, ceea ce se întâmplă doar în România', se arată în scrisoarea deschisă.

De asemenea, semnatarii scrisorii susţin că garda nu este considerată nici vechime în muncă, nici în specialitate, şi nici nu este privită ca experienţă profesională.

Ei spun că plata aferentă timpului de gardă suplimentar 'nu respectă Codul Muncii' şi, deşi este fiscalizată, nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauză.

'În consecinţă, vă solicităm, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii şi prim-ministru al României, abrogarea urgentă a ordinului ministrului Sănătăţii 870/2004 şi aplicarea prevederilor Codului Muncii şi a Directivei Europene 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Din momentul luării la cunoştinţă a situaţiei expuse în această scrisoare deschisă, considerăm că deveniţi responsabil de consecinţele nedorite şi nefaste ale menţinerii ordinului', susţin sindicaliştii.

Scrisoarea deschisă este semnată de Ion Cotojman - preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Eleodor Cârstoiu - preşedintele Sindicatului Promedica, Victor Eşanu - preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO