Sindicatele vor să modifice legea dialogului social: greva se va putea face oricând, iar legea devine una pro sindicate

Discuţiile despre modificarea legii dialogului social au început în urmă cu circa doi ani. După alegerile eurparlamentare, când s-a simţit vulnerabilitatea Guvernului, sindicatele au readus legea pe tapet propunând modificări care să transforme legea dialogului într-una a sindicatelor. Dintre modificări menţionăm liberalizarea grevei şi reducerea pragului de reprezentativitate, ceea ce măreştere puterea sindicatelor.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 09 iun. 2019, 18:43
Sindicatele vor să modifice legea dialogului social: greva se va putea face oricând, iar legea devine una pro sindicate

Luni, la Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, la ora 10, se discută propunerile de modificare a legii dialogului social. Este ultimul for decizional. O avizare a noii legi în Comisie luni ar putea trimite legea în plenul Camerei Deputaţilor marţi. Patronatele nu susţin acest proiect, motivând că avem de-a face cu un proiect favorabil sindicatelor.

Discuţiile despre această iniţiativă legislativă au fost reluate după ce au avut loc cele două întalniri ale Consiliului Naţional Tripartit cu premierul Viorica Dăncilă. Ultima a avut loc în data de 5 iunie 2019. La întâlnire au participat toate patronatele şi sindicatele.

După cum a declarat Silvia Vlăsceanu, vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social (CES), patronatele nu şi-au dat avizul pentru modificările propuse de acest nou proiect, „tocmai pentru că patronatele nu au cerut modificarea legii dioalogului social şi pentru că actuala formă nu este rodul unei negocieri, a unui dialog între patronate şi sindicate”.

Unul dintre reprezentanţii confederaţiei patronale Concordia a declarat că proiectul de modificare a legii dialogului social este unul favorabil sindicatelor. Unele amendamente propuse de sindicate încalcă aspect negociate cu organizaţiile internaţionale de profil. „Este încălcată astfel libertatea de asociere şi chioar cea de negociere”, spune acesta.

El precizează că printre propuneri se regăseşte cea prin care pragul de reprezentativitate al sindicatelor pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă cu angajatorii este scăzut de la 50% plus unu (membri de sindicat din totalul angajaţilor) la 35%. Acesta, oferă ca exemplu CFR, unde există 50 de sindicate, care toate pot să fie reprezentate în cadrul Consiliului de Administraţie al angajatorului, co care respectarea contractelor de confidenţialitate devine improbabilă.

În plus, propunerile înaintate de sindicate liberalizează conceptul de grevă. „Chiar dacă o grevă este declarată ilegală, nimeni nu este tras la raspundere pentru asta”, au declarat sursele citate. Trebuie să precizăm că este vorba de o lege organică ce va fi modificată foarte rapid dacă trece de Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, luni.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...