Atunci fără asfalt, acum fără autostradă. Cum au ajuns moldovenii să ceară aceleaşi lucruri ca acum 80 de ani

În urmă cu 80 de ani, moldovenii se plângeau că provincia lor era singura unde nu fusese construit un metru de şosea modernă. Azi, urmaşii lui Ştefan cel Mare se plâng de acelaşi lucru, Moldova fiind singura provincie a ţării fără niciun kilometru de autostradă.
Anemona Andone - sâm, 25 mart. 2017, 06:08
Atunci fără asfalt, acum fără autostradă. Cum au ajuns moldovenii să ceară aceleaşi lucruri ca acum 80 de ani

Pe 27 ianuarie 1937, ziarul Tempo titra „Moldovenii cer şosele moderne”. Potrivit unei imagini cu articolul respectiv, care s-a viralizat pe Facebook, Moldova era atunci „singura provincie unde nu s’a construit un metru de şosea asfaltată”.

Sursa foto: Facebook

80 de ani mai târziu, Moldova continuă să fie provincia cu cea mai slabă infrastructură de transport din ţară. Pentru că aici nu a fost construit niciun kilometru de autostradă, Moldova a fost ocolită de investitori şi a rămas în urma celorlalte regiuni la dezvoltarea economică.

În afară de DN2, care este de altfel unul dintre cele mai bune drumuri din ţară, Moldova nu prea are cu ce se mândri la capitolul infrastructură de transport.

O spun şi cei de la Asociaţia „Moldova vrea Autostradă”, care militează pentru autostrada Tg Mureş – Iaşi. Asociaţia a iniţiat pe 23 martie o dezbatere la Camera de Comerţ Iaşi pe tema autostrăzii care să lege Estul de Vestul ţării.

Sursa foto: Facebook

Autostrada Moldova – Transilvania, în comă de 10 ani

Adrian Covăsnianu, reprezentant al Asociaţiei şi geograf doctorand în cadrul Facultăţii de Geografie-Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a declarat că proiectul autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi se află în comă de 10 ani. Potrivit lui, primele studii de fezabilitate au fost realizate în 2007.

După 10 ani, acest studiu se reface, la fel şi proiectele tehnice, după ce în anul 2012 proiectul a fost introdus în TEN. Refacerea studiului şi a proiectelor tehnice pe cele trei tronsoane costă peste 26 milioane euro.

„Parlamentul nu a reuşit să depăşească stadiul embrionar al proiectului, în 10 ani nu s-a întâmplat nimic. Avem un trafic mediu spre intens pe drumurile nationale vizate de autostradă, însă nu existenţa traficului impune construcţia unei autostrăzi ci necesitatea de a lega punctual A de punctual B. De asemenea, societatea civilă, operatorii economici şi instituţiile nu fac un efort comun în această direcție”, a spus Adrian Covăsnianu, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Acesta a mai dat şi două exemple unde lucrurile au mers fără prea multă birocraţie: cei 8,7 kilometri de autostradă Gilău-Nădăşelu şi cei 56 de kilometri din Câmpia Turzii – Tg. Mureş. În primul caz, în 2012 s-a făcut licitaţia iar în prezent proiectul este făcut în procent de 86%. La fel şi cu cel de-al doilea, unde lucrările au început după doar patru ani, iar în prezent se lucrează.

Autorităţile de la Bucureşti promit de mai mulţi ani construirea unei şosele de mare viteză care să lege Capitala de oraşe mari din această provincie, precum şi o autostradă care să lege Moldova de Vestul ţării.

În prezent, în Moldova au loc lucrări la Centura Bacăului, care se va suprapune pe o secţiune cu viitoarea şosea de mare viteză Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani. Studiul de fezabilitate pentru noul drum Ploieşti – Paşcani este încă în faza de licitaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...