Atunci fără asfalt, acum fără autostradă. Cum au ajuns moldovenii să ceară aceleaşi lucruri ca acum 80 de ani

În urmă cu 80 de ani, moldovenii se plângeau că provincia lor era singura unde nu fusese construit un metru de şosea modernă. Azi, urmaşii lui Ştefan cel Mare se plâng de acelaşi lucru, Moldova fiind singura provincie a ţării fără niciun kilometru de autostradă.
Anemona Andone - sâm, 25 mart. 2017, 06:08
Atunci fără asfalt, acum fără autostradă. Cum au ajuns moldovenii să ceară aceleaşi lucruri ca acum 80 de ani

Pe 27 ianuarie 1937, ziarul Tempo titra „Moldovenii cer şosele moderne”. Potrivit unei imagini cu articolul respectiv, care s-a viralizat pe Facebook, Moldova era atunci „singura provincie unde nu s’a construit un metru de şosea asfaltată”.

Sursa foto: Facebook

80 de ani mai târziu, Moldova continuă să fie provincia cu cea mai slabă infrastructură de transport din ţară. Pentru că aici nu a fost construit niciun kilometru de autostradă, Moldova a fost ocolită de investitori şi a rămas în urma celorlalte regiuni la dezvoltarea economică.

În afară de DN2, care este de altfel unul dintre cele mai bune drumuri din ţară, Moldova nu prea are cu ce se mândri la capitolul infrastructură de transport.

O spun şi cei de la Asociaţia „Moldova vrea Autostradă”, care militează pentru autostrada Tg Mureş – Iaşi. Asociaţia a iniţiat pe 23 martie o dezbatere la Camera de Comerţ Iaşi pe tema autostrăzii care să lege Estul de Vestul ţării.

Sursa foto: Facebook

Autostrada Moldova – Transilvania, în comă de 10 ani

Adrian Covăsnianu, reprezentant al Asociaţiei şi geograf doctorand în cadrul Facultăţii de Geografie-Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a declarat că proiectul autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi se află în comă de 10 ani. Potrivit lui, primele studii de fezabilitate au fost realizate în 2007.

După 10 ani, acest studiu se reface, la fel şi proiectele tehnice, după ce în anul 2012 proiectul a fost introdus în TEN. Refacerea studiului şi a proiectelor tehnice pe cele trei tronsoane costă peste 26 milioane euro.

„Parlamentul nu a reuşit să depăşească stadiul embrionar al proiectului, în 10 ani nu s-a întâmplat nimic. Avem un trafic mediu spre intens pe drumurile nationale vizate de autostradă, însă nu existenţa traficului impune construcţia unei autostrăzi ci necesitatea de a lega punctual A de punctual B. De asemenea, societatea civilă, operatorii economici şi instituţiile nu fac un efort comun în această direcție”, a spus Adrian Covăsnianu, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Acesta a mai dat şi două exemple unde lucrurile au mers fără prea multă birocraţie: cei 8,7 kilometri de autostradă Gilău-Nădăşelu şi cei 56 de kilometri din Câmpia Turzii – Tg. Mureş. În primul caz, în 2012 s-a făcut licitaţia iar în prezent proiectul este făcut în procent de 86%. La fel şi cu cel de-al doilea, unde lucrările au început după doar patru ani, iar în prezent se lucrează.

Autorităţile de la Bucureşti promit de mai mulţi ani construirea unei şosele de mare viteză care să lege Capitala de oraşe mari din această provincie, precum şi o autostradă care să lege Moldova de Vestul ţării.

În prezent, în Moldova au loc lucrări la Centura Bacăului, care se va suprapune pe o secţiune cu viitoarea şosea de mare viteză Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani. Studiul de fezabilitate pentru noul drum Ploieşti – Paşcani este încă în faza de licitaţie.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...