1EUR = 4.7800 RON | Bucureşti 10 º

Companii

Alro primeşte 25 de milioane dolari pentru combinatul de alumină de la Tulcea

Combinatul Alum Tulcea, singurul producător de alumină din România, va primi o finanţare în valoare de 25 de milioane dolari în principal pentru continuarea investiţiilor începute în urmă cu un deceniu pentru reducerea amprentei sale de carbon.

11 oct, 2018 | Agerpres

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, finanţarea este acordată de Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), în parteneriat cu Garanti Bank România. Linia de credit acordată de BSTDB va fi în valoare de 20 de milioane dolari, restul finanţării fiind asigurat de Garanti Bank.

"Alum a implementat în ultimii ani un program extins de investiţii, cu scopul de a creşte eficienţa energetică şi a procesului de producţie, respectând în acelaşi timp reglementările de mediu în vigoare. Această nouă finanţare obţinută de la parteneri de afaceri de încredere, precum BSTDB şi Garanti Bank, reprezintă un nou pas înainte pentru continuarea programului nostru de investiţii pe termen lung, axat pe modernizarea tehnologiei, diversificarea portofoliului de produse, dezvoltarea de noi produse cu valoare adăugată şi proiecte de siguranţă şi protecţie a mediului", a declarat directorul general al Alum, Gheorghe Dobra.

În perioada 2009-2016, Alum a investit 28 milioane dolari pentru a moderniza o parte din echipamentele existente, cu scopul de a face procesul de producţie mai eficient şi de a respecta normele europene privind protecţia mediului. Până în prezent, eforturile depuse de Alum în acest scop au dus la reducerea cu 57% a emisiilor de dioxid de carbon.

Alum a colaborat, de asemenea, cu un consorţiu de cercetare şi dezvoltare organizat de Asociaţia Europeană a Aluminiului, pentru a lansa un studiu care se întinde pe patru ani şi care vizează identificarea unor noi utilizări ecologice pentru reziduurile de bauxită în industriile în care nu sunt utilizate în prezent.

"Suntem încântaţi să începem colaborarea cu Alum, o companie românească de top şi un puternic jucător internaţional. Finanţarea BSTDB, oferită în parteneriat cu Garanti Bank, sprijină planurile de investiţii ale companiei, ce urmăresc creşterea producţiei şi diversificarea gamei de produse. Finanţarea noastră are un impact puternic asupra dezvoltării prin creşterea eficienţei energetice şi susţinerea conformităţii cu reglementările ce vizează protecţia mediului. Împrumutul BSTDB acordat companiei Alum va spori şi cooperarea regională prin exporturi, ca răspuns la creşterea cererii de pe pieţe noi, inclusiv din Turcia", a declarat Hasan Demirhan, vicepreşedintele BSTDB Banking.

La rândul său, reprezentantul Garanti Bank a subliniat colaborarea pe termen lung dintre cele două bănci.

"Garanti Bank şi BSTDB sunt colaboratori pe termen lung. Considerăm că întreprinderile au responsabilităţi faţă de comunităţile locale şi faţă de mediu. De aceea, am fost, întotdeauna, dornici să susţinem proiecte ambiţioase, care au obiective de dezvoltare durabilă, şi vom continua să facem acest lucru şi pe viitor. Finanţarea acordată către Alum confirmă acest lucru. Garanti Bank este un membru activ al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi şi, prin urmare, aderă la principiile dezvoltării responsabile şi durabile, sprijinind astfel proiectele cu impact social şi care urmăresc protejarea mediului înconjurător', a declarat Çađri Memiţođlu, Deputy General Manager Garanti Bank.

Alum este singurul producător de alumină calcinată din România, utilizată pentru obţinerea aluminiului şi deţine o rafinărie de alumină cu o capacitate de producţie de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de companie este livrată, atât pe piaţa internă, combinatului Alro, parte a Grupului Vimetco, precum şi către export. Acţiunile companiei Alum sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti din 1997.

Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată de Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Sediul central al băncii este în Salonic, Grecia. BSTDB sprijină dezvoltarea economică şi relaţia de cooperare regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capital şi garanţii pentru proiecte, precum şi finanţare în sectoarele public şi privat din ţările membre. Capitalul autorizat al băncii este de 3,45 miliarde euro. BSTDB a primit ratingul pe termen lung "A-" de la Standard and Poor's (S&P) şi "A2" de la Moody's.

Garanti Bank, parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, oferă o serie de produse şi servicii de calitate pentru toate segmentele de business: retail, IMM şi corporate.

Garanti Bank este deţinută de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acţionarul majoritar al TGB.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO