Siria nu va ceda, „chiar dacă are loc al treilea război mondial” – ministru sirian

Regimul sirian nu va ceda în faţa ameninţărilor atacurilor occidentale, chiar dacă ar avea loc un al treilea război mondial, a declarat miercuri Faycal Moqdad, adjunctul ministrului sirian de externe, într-un interviu în exclusivitate pentru AFP.
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 16:21
Siria nu va ceda,

El a declarat, se asemenea, că Damascul a adoptat „toate măsurile” pentru a face faţă unui eventual atac şi că îşi va mobiliza aliaţii împotriva axei conduse de către Statele Unite şi Franţa, care caută să creeze o coaliţie cu scopul de a efectua acţiuni militare împotriva regimului, ca represalii faţă de un presupus atac chimic.

„Guvernul sirian nu îşi va schimba poziţia, chiar dacă are loc un al treilea război mondial. Niciun sirian nu poate sacrifica independenţa ţării sale”, a spus Moqdad.

„Dacă Franţa vrea să susţină Al-Qaida şi (mişcarea) Fraţii Musulmani, aşa cum i-a susţinut în Egipt şi în alte regiuni din lume, se îndreaptă spre un eşec în Siria”, a declarat el în acest interviu, realizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Damasc.

„Nu vom oferi informaţii despre modul în care Siria va riposta (…). Siria a adoptat toate măsurile pentru a riposta unei asemenea agresiuni”, a spus oficialul.

„Siria, în virtutea Cartei ONU, are dreptul să riposteze unei asemenea agresiuni, care nu are nicio justificare în dreptul internaţional”, a subliniat el.

„Nimeni nu poate prezice situaţia în regiune după începutul acestei agresiuni”, a avertizat Moqdad.

El a mai spus că puterea siriană îşi mobilizează aliaţii.

„Statele Unite îşi mobilizează în prezent aliaţii în vederea unei agresiuni împotriva Siriei. Cred că, la rândul său, Siria are dreptul să îşi mobilizeze aliaţii şi ca aceştia să îi ofere toate tipurile de susţinere”, a subliniat el, fără să vrea să ofere detalii.

„Iranul, Rusia, Africa de Sud şi ţări arabe au refuzat această agresiune şi sunt pregătite să facă faţă acestui război pe care îl vor declara Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, Siriei”, a spus Moqdad.

În opinia sa, „poziţia rusă este neschimbată. Este o poziţie responsabilă, (a unei ţări) prietene care susţine pacea”, a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri ca occidentalii să prezinte la ONU „probe convingătoare” cu privire la folosirea armelor chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, afirmând că ţara sa este pregătită, în acest caz, să „acţioneze cel mai hotărât şi serios posibil”.

Obama îndeamnă comunitatea internaţională să nu rămână „tăcută” faţă de „barbaria” din Siria

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a îndemnat miercuri comunitatea internaţională să nu rămână „tăcută” faţă de „barbaria” din Siria, relatează AFP.

„Premierul (suedez) şi cu mine suntem de acord asupra faptului că, faţă de o asemenea barbarie, comunitatea internaţională nu poate să rămână tăcută”, a declarat Obama într-o conferinţă de presă comună cu şeful Guvernul suedez Fredrik Reinfeldt, la Stockholm.

Crucişătorul Moskva, ce trebuia să meargă în Capul Verde, a fost trimis în Marea Mediterană – surse

Crucişătorul Moskva din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră, denumit de NATO „ucigaşul de portavioane”, a fost redirecţionat în estul Mării Mediterane, deşi planul iniţial prevedea să acosteze în portul Mindelo din Capul Verde, relatează miercuri Interfax, în pagina electronică.

Potrivit unei surse militaro-diplomatice de la Moscova, planul de mobilizare a navei, aflate sub comanda contraamiralului Valeri Kulikov, a fost modificat.

Planul a fost stabilit anul trecut, însă, „după decesul preşedintelui Venezuelei Hugo Chavez, nu se mai efectuează vreo sarcină politico-militară în Oceanul” (Atlantic), conform sursei citate de Interfax.

În aproximativ zece zile crucişătorul va merge în estul Mării Mediterane.

Aproape toată Siria a rămas fără curent electric, în urma unui atentat, a anunţat un ministru

Aproape întregul teritoriu al Siriei a fost privat miercuri de curent electric, în urma unui atentat împotriva unei linii de înaltă tensiune, în centrul ţării, a anunţat ministrul Energiei Electrice, relatează AFP.

„Un atac terorist împotriva unei linii de înaltă tensiune, în regiunea centrală, a provocat o pană de curent electric în majoritatea guvernoratelor siriene”, a declarat Imad Khamis, citat de postul de televiziune de stat.

Termenul „terorist” îi desemnează în terminologia siriană pe rebelii sirieni.

Ministrul a promis că alimentarea cu energie electrică va fi restabilită treptat „în următoarele ore”.

Cartierele Damascului şi suburbii ale capitalei siriene erau private de curent electric miercuri dimineaţa, au declarat locuitori din zonă pentru AFP.

De asemenea, curentul era întrerupt în zone de la periferia capitalei, ca Dummar (vest) şi Jaramana (sud-est).

Penele de electricitate s-au multiplicat în Siria odată cu intensificarea conflictului, care a început în martie 2011 printr-o revoltă populară reprimată în mod violent.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...