Siria: Primele atacuri ale coaliţiei internaţionale împotriva jihadiştilor în provincia Homs (OSDO)

Coaliţia internaţională condusă de SUA a atacat sâmbătă pentru prima dată ţinte ale grupului Statul Islamic (SI) în provincia siriană Homs (centru), potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP şi Reuters. 
Economica.net - sâm, 27 sept. 2014, 09:08
Siria: Primele atacuri ale coaliţiei internaţionale împotriva jihadiştilor în provincia Homs (OSDO)

Raidurile au vizat de asemenea şi poziţii ale SI la Minbej, oraş controlat de jihadişti în provincia Alep, mai la nord, precum şi la Raqa, fief al SI din est, potrivit OSDO, un ONG cu sediul în Marea Britanie şi care se bazează pe o reţea largă de militanţi şi surse medicale din teren.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a indicat că ţintele lovite în provincia Homs se aflau departe de linia frontului cu forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad care controlează oraşul Homs, al treilea din ţară.

„Coaliţia a lovit pentru prima dată baze al SI în partea deşertică a provinciei (care se întinde până la frontiera irakiană)”, a adăugat Abdel Rahman, precizând că aceste poziţii se află în zona al-Hammad, la est de oraşul antic Palmyra.

Washingtonul, care susţine opoziţia siriană de la începutul revoltei în Siria în martie 2011 ce a degenerat în război civil, nu a vrut să colaboreze cu Damascul în lupta sa împotriva SI, inamicul lor comun.

Potrivit OSDO, coaliţia a lovit baza SI de la Minbej, în provincia Alep.

Această localitate situată la aproximativ 80 km nord-est de oraşul Alep este una din ultimele localităţi din această provincie controlate încă de SI.

Coaliţia a lovit de asemenea tabere de antrenament ale jihadiştilor şi baze în provincia vecină Raqa, mai la est, considerată ca fiind fieful SI.

„Cel puţin 31 de explozii au fost auzite la Raqa şi în împrejurimi”, a indicat OSDO, adăugând că atacurile au lovit de asemenea oraşul Tabqa, aflat la rândul său în mâinile jihadiştilor, la aproximativ 50 km vest de Raqa.

ONG-ul a indicat că mai mulţi jihadişti au fost ucişi în ultimele atacuri.

SUA se află în fruntea unei coaliţii militare susţinută de unele state din Golf şi europene împotriva Statului Islamic.
Campania a adus SUA în câmpul de luptă înapoi în Irak, ţară pe care a părăsit-o în 2011, şi pentru prima dată în Siria, după ce a evitat implicarea în războiul început în această ţară în acelaşi an.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...