Sistemele comerciale de irigaţie conectate la internet au devenit ţintă a atacurilor cibernetice – analiză

Cercetători din domeniul securităţii cibernetice avertizează asupra unui potenţial atac care, prin utilizarea unei reţele infectate cu software de tip bot al sistemelor de irigaţie conectate la internet ce funcţionează simultan, ar putea afecta sistemul de apă al oraşului până la punctul în care-i epuizează efectiv rezervele, scrie blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset, citat de Agerpres.
Economica.net - Dum, 02 sept. 2018, 08:22
Sistemele comerciale de irigaţie conectate la internet au devenit ţintă a atacurilor cibernetice - analiză

Conform sursei citate, o echipă de şase oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Ben-Gurion din Negev (Israel) a identificat şi a analizat deficienţele de securitate în firmware-ul mai multor sisteme comerciale de irigaţie conectate la internet. Aceştia s-au concentrat asupra a trei sisteme de irigaţie inteligente vândute regulat şi au constatat că prezintă vulnerabilităţi care permit atacatorilor să activeze şi să dezactiveze oricând sistemele de irigare în mod remote.

În urma analizelor efectuate, specialiştii israelieni au apreciat că unele dispozitive s-au dovedit a fi predispuse la atacurile Man-in-The-Middle (MiTM), în timp ce altele pot fi programate să înceapă procesul de udare prin manipularea senzorilor sau falsificarea datelor meteorologice.

„În esenţă, atacul are ca ţintă dispozitivele Internet-of-Things (IoT) care nu sunt bine asigurate şi care sunt conectate la infrastructura critică a oraşului. În comparaţie cu infectarea directă a sistemelor cibernetice fizice ale serviciilor urbane cu apă, totuşi, este mult mai simplu să realizezi atacul printr-o „armată” de controlleri ai sistemului de irigare conectaţi la internet”, au remarcat cercetătorii, citaţi în articolul publicat de Eset Blog România.

Unul dintre experţii echipei de cercetare, Ben Nassi, a menţionat faptul că „prin efectuarea coordonată a unui atac distribuit care exploatează astfel de vulnerabilităţi, un botnet de 1.355 de sisteme inteligente de irigare poate goli un rezervor de apă urban într-o oră, iar un botnet de 23.866 de sisteme inteligente de irigare poate goli peste noapte un bazin de retenţie pentru apele fluviale”.

Mai mult, cercetătorii au demonstrat cum un bot care rulează pe un dispozitiv compromis poate detecta un sistem inteligent de irigare conectat la reţeaua sa LAN în mai puţin de 15 minute şi porni sistemul de irigaţie prin intermediul fiecărui sistem inteligent de irigare în parte, făcându-se apel la atacuri de tip session hijack şi replay.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...