Sistemul antirachetă al SUA ar putea fi consolidat prin montarea unor interceptoare pe Coasta de Est

Departamentul american al Apărării va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare.
Economica.net - sâm, 01 feb. 2014, 17:40
Sistemul antirachetă al SUA ar putea fi consolidat prin montarea unor interceptoare pe Coasta de Est

Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani.

Într-un comunicat oficial, Agenţia pentru Apărarea Antirachetă a anunţat că efectuează studii privind impactul asupra mediului pentru eventualitatea construirii a patru sisteme antibalistice pe Coasta de Est a Statelor Unite. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan). O altă posibilă locaţie, Baza Ethan Allen (statul Vermont) a fost eliminată de pe lista propunerilor.

Mai mulţi membri ai Congresului pledează pentru reconfigurarea dispozitivului antirachetă prin instalarea unor interceptoare pe Coasta de Est, pe fondul temerilor referitoare la eforturile Iranului de a fabrica rachete balistice intercontinentale. „În contextul în care Iranul probabil dezvoltă rachete balistice intercontinentale capabile să lovească Statele Unite de la începutul anului viitor, cer Administraţiei Barack Obama să accelereze eforturile antirachetă şi să instaleze un interceptor pe Coasta de Est”, a declarat, conform Reuters, senatoarea Kelly Ayotte.

Oficiali de la Pentagon au insistat că interceptoarele de pe Coasta de Vest pot apăra Statele Unite de eventuale atacuri balistice, argumentând că o nouă zonă de interceptare, pe Coasta de Est, ar suplimenta cheltuielile, într-o perioadă de austeritate.

Cu toate acestea, Pentagonul a demarat studiile privind impactul asupra mediului, în conformitate cu o directivă din anul 2013 care prevede măsuri suplimentare de apărare a Statelor Unite prin construirea a cel puţin trei zone suplimentare de interceptare antibalistică, dintre care cel puţin două pe Coasta de Est.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România), până în 2018, şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Rusia contestă instalarea elementelor antirachetă ale NATO în estul Europei, considerând că este vorba de o ameninţare directă la adresa dispozitivului său de apărare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...