Situație dezastruoasă în sistemul energetic național: și la aceste consumuri mici, importurile duduie

În această dimineață, producția națională de energie electrică a ajuns și la sub 4.000 MW putere orară, sub consumul național, care este oricum mic în această perioadă și, chiar la acest consum scăzut din aceste zile România importă energie când nu bate tare vântul.
Economica.net - vin, 01 mai 2020, 08:58
Situație dezastruoasă în sistemul energetic național: și la aceste consumuri mici, importurile duduie

O producție națională de electricitate la sub 4.000 MW este o situație destul de rară în România, dar, la ora 6.10 dimineața, în România se producea la o putere de nici 3.700 MW, în schimb consumul era mai mare, respectiv 4.550 MW se importau peste 850MW.

Din datele disponibile acum, se pare că la situație au concurat cei doi factori: importurile sunt mai ieftine, iar capacitatea de generare este amputată în aceste momente, neputând să asigure, la prețuri competitive, nici măcar acest consum mic.

La ora la cam am făcut referire, prețul spot (prețul din piața pentru ziua următoare stabilit ieri pentru azi) era în România de 27 de euro/MWh, în schimb în piețele cuplate cu noi era de cel puțin șase ori mai mic: 4 euro în Ungaria, și câte 2 euro în Slovacia și Cehia. Evident, la aceste prețuri energia a “curs” spre România cam cât a putut permite capacitatea de transfer Ungaria-România: 560 MW la acea oră (adică maximumul, potrivit datelor din piața spot a zilei de ieri, pentru azi) sau 536 MW, potrivit datelor de pe platforma ENTSO-E (asociația europeană a operatorilor de transport). Tot la aceeași oră, intrau 552 MW din Ucraina, iar din rețeaua românească ieșeau 188 MW în Bulgaria și 34 MW în Serbia.

Pe partea de ofertă de energie produsă în România, concură mai mulți factori. La acea oră, producția din eolian (care ducea prețul în jos) era neglijabilă (139 MW), și mergeau mult sub capacitatea disponibilă centralele pe cărbune (480 MW) și, aparent inexplicabil, cele pe gaze (doar 307 MW), asta în condițiile în care, statistic puterea instalată în centralele din România este, conform raportărilor ANRE, de peste 4.700 MW pe cărbune și de peste 3.200 pe gaze.

Cărbunele: Complexul Energetic Oltenia (CEO) are trimiși în șomaj tehnic prin totație angajații în această perioadă, dar sunt și aici unele semne de întrebare. La miezul nopții a fost repornit unul dintre cele patru grupuri oprite ale centralei de la Turceni (cu zece zile mai devreme față de plan, conform notificării Transelectrica) însă generarea pe cărbune nu a crescut, semn că a fost oprit un alt grup care funcționa înainte (probabil un grup al centralei Rovinari, grupul patru, potrivit unor surse locale) care însă nu era notidicat ieri la Transelectrica pentru oprire.  Cum site-ul Transelectrica nu este funcțional la această oră, la secțiunea de opriri planificate/avarii, am consultat datele ENTSO-E, care însă nu indică avarii la centrala Rovinari. În plus, la centrala pe huilă de la Mintia (aparține CE Hunedoara) există o reducere de putere, până mâine, de la 170 la 85 MW.

Gazele: Probabil din motive comerciale nu au funcționat la capacitate centrala Petrom de la Brazi și nici alte CET-uri din țară (mai ales că termoficarea a fost oprită din cauza încălzirii vremii) – datele nu există nicăieri încă, dar situația s-a suprapus peste avarii și opriri planificate. Astfel, la ora 5.35 a fost raportată o avarie la CET Vest București (minus 170 MW) iar începând de azi s-au oprit planificat și două grupuri ale CET Brazi (minus aproapre 200  MW). Asta pe lângă grupurile oprite, programat, în trecut.

La acea oră toate centralele Hidroelectrica produceau doar 1.300 MW, în special din cauza debitului mic al Dunării.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Şoferii autovehiculelor din România nu vor mai fi obligați să prezinte documentul Carte Verde la intrarea în Muntenegru și Marea Britanie
Şoferii autovehiculelor din România nu vor mai fi obligați să prezinte documentul Carte Verde la intrarea în Muntenegru ...
Conducătorii autovehiculelor din România nu vor mai fi obligați să prezinte documentul Carte Verde la intrarea în Muntenegru și Marea Britanie, conform unui comunicat al Biroului......
Nordis Group va dezvolta un nou ansamblu rezidenţial în Bucureşti, cu o valoare de 15 milioane de euro
Nordis Group va dezvolta un nou ansamblu rezidenţial în Bucureşti, cu o valoare de 15 milioane de euro
Nordis Group, dezvoltator imobiliar specializat în construcţia de imobile de lux, va construi un nou ansamblu exclusivist ...
Zona minei Roşia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO
Zona minei Roşia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO
Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele ...
CE anunţă că 70% dintre adulţii europeni au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19
CE anunţă că 70% dintre adulţii europeni au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19
Şaptezeci la sută dintre adulţii din Uniunea Europeană au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, a ...