Situaţia politică din România va fi discutată într-o şedinţă ordinară a Comisiei Europene

Situaţia României se va discuta în şedinţa săptămânală a Comisiei Europene, care, conform procedurilor de lucru, se desfăşoară în fiecare miercuri, la Bruxelles.
Economica.net - mie, 11 iul. 2012, 18:19
Situaţia politică din România va fi discutată într-o şedinţă ordinară a Comisiei Europene

Potrivit comisarului UE pentru Justiţie, Viviane Reding, citată de AFP şi ANSA, Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică din România. Bruxellesul va decide miercurea viitoare ce abordare va avea faţă de situaţia din România, a precizat Viviane Reding, conform paginii online a agenţiei italiene ANSA.

Conform procedurilor de lucru, comisarii europeni se reunesc săptămânal, la Bruxelles, de obicei miercurea. În plus faţă de reuniunile organizate miercurea, Comisia Europeană poate convoca reuniuni speciale (spre exemplu pentru o problemă specială care necesită o asemenea convocare). Preşedintele Comisiei Europene adoptă agenda fiecărei şedinţe, care este pregătită de Secretariatul General al instituţiei. Agenda definitivă le este prezentată membrilor Comisiei Europene cu o zi înainte de reuniune.

Comisia Europeană este garantul implementării corecte a reglementărilor UE în fiecare stat membru. Atunci când există indicii că un stat nu respectă reglementările europene, Comisia Europeană trebuie să încerce să convingă statul respectiv să aplice reglementările europene; în cazul în care statul respectiv nu se conformează solicitărilor, Executivul UE poate declanşa procedura de infringement, care poate conduce la sesizarea Curţii Europene de Justiţie.

Spre exemplu, în ianuarie 2012, Comisia Europeană iniţiase procedura de infringement împotriva Ungariei, din cauza problemelor privind independenţa Băncii centrale şi situaţiei din justiţie. Procedura a fost întreruptă în aprilie, după o serie de măsuri luate de Guvernul de la Budapesta pentru remedierea situaţiei.

Potrivit Articolului 7 al Tratatului UE, „pe baza unei propuneri argumentate formulată de o treime dintre statele membre, de Parlamentul European sau de Comisia Europeană, Consiliul, cu o majoritate de patru-cincimi din membri, după obţinerea aprobării PE, poate stabili dacă există riscul clar al încălcării grave de către un stat membru a valorilor” fundamentale europene. Înainte de luarea unei astfel de decizii, Consiliul trebuie să îi audieze pe reprezentanţii statului respectiv şi să le adreseze recomandări.

Conform Paragrafului 2 al Articolului 7, „Consiliul European, prin unanimitate şi la propunerea unei treimi a statelor membre sau a Comisiei Europene, după aprobarea PE, poate stabili existenţa unei încălcări grave şi permanente a valorilor fundamentale. (…) În acest caz, „Consiliul, cu o majoritate calificată, poate decide suspendarea unor drepturi ale unui stat membru aflat în această situaţie (…), inclusiv dreptul de vot al reprezentantului guvernului statului respectiv în Consiliul” UE.

Te-ar mai putea interesa și
Amenzi de 140.000 de lei pentru taximetriști și serviciile alternative de transport în zona aeroporturilor
Amenzi de 140.000 de lei pentru taximetriști și serviciile alternative de transport în zona aeroporturilor
Un control al Direcţiei de Poliţie Transporturi privind legalitatea desfăşurării transportului rutier în regim de taxi, în regim de închiriere şi în domeniul transportului alternativ,......
Premieră: Un consorțiu în care este implicată o firmă germană prezentă și în România va dezvolta primul parc eolian offshore plutitor din Franța
Premieră: Un consorțiu în care este implicată o firmă germană prezentă și în România va dezvolta primul parc eolian ...
Un consorțiu format din companiile Elicio din Belgia și BayWa r.e. din Germnia a câștigat licitația organizată de statul ...
Numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar – 1,29 milioane, în ușoară scădere
Numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar – 1,29 milioane, în ușoară scădere
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, ...
Jumătate dintre români riscă să se îmbolnăvească la locul de muncă. Doar 34% merg la job cu plăcere – studiu
Jumătate dintre români riscă să se îmbolnăvească la locul de muncă. Doar 34% merg la job cu plăcere – studiu
Mai bine de jumătate dintre români încearcă să ia măsuri pentru a reduce nivelul de stres la locul de muncă, penru ...