Slovenia va demara privatizările în luna septembrie

Slovenia va demara programul de privatizări în luna septembrie, a declarat luni ministrul de Finanţe, Uros Cufer, în ideea de a evita solicitarea unui program de asistenţă financiară internaţională, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 18:50
Slovenia va demara privatizările în luna septembrie

La începutul acestei luni, Guvernul sloven a informat că va scoate la vânzare 15 companii de stat pentru a creşte veniturile la buget şi a îmbunătăţi guvernanţa corporatistă într-o economie care este controlată în proporţie de peste 50% de stat. Pe lista companiilor ce vor fi scoase la vânzare se numără a doua mare bancă din Slovenia, NKBM, cea mai mare companie de telecomunicaţii, Slovenian Telekom, aeroportul din Ljubljana şi compania aeriană naţională, Adria Airways.

Al doilea partid care formează coaliţia la putere se opune privatizărilor însă Uros Cufer a informat Parlamentul că procesul va începe în luna septembrie, fără a preciza care vor fi primele firme care vor fi vândute. ‘Procesul ar urma să se întindă pe două sau trei trimestre până la finalizare’, a estimat Uros Cufer.

Andraz Grahek, analist la firma de consultanţă Capital Genetics, a estimat că acest program de privatizări ar putea să aducă Guvernului sloven venituri de până la 750 milioane de euro.

Slovenia, considerată odată un elev model al zonei euro, încearcă să-şi relanseze o economie aflată în recesiune din 2011. Sectorul bancar sloven se confruntă cu credite cu probleme în valoare de aproximativ şapte miliarde de euro, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar putea forţa Slovenia să devină a şasea ţară din zona euro care solicită un program de ajutor, după Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia.

Autorităţile slovene estimează că deficitul bugetar ar urma să crească până la 7,8% din PIB în acest an, dar Guvernul vrea să-l reducă până la 3,3% din PIB în 2014.

Vineri, agenţia de evaluare Fitch a coborât ratingul Sloveniei la ‘BBB plus’ de la ‘A minus’ şi a avertizat că ar putea urma şi alte retrogradări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Niculae Havrileț, actual consilier al ministrului Energiei, în cărți pentru a prelua șefia Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț, actual consilier al ministrului Energiei, în cărți pentru a prelua șefia Distribuție Energie (DEER) ...
Niculae Havrileț, care în acest moment este consilier al ministrului Energiei, Virgil Popescu, este una dintre propunerile pentru postul de director general al Distribuție Energie Electrică......
Microsoft intră în clubul companiilor cu o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari
Microsoft intră în clubul companiilor cu o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari
Acţiunile Microsoft au urcat în timpul şedinţei bursiere de marţi cu 1,1%, capitalizarea sa depăşind pentru scurt ...
Cîţu: Eurostat confirmă – în România sunt cele mai ieftine alimente din UE
Cîţu: Eurostat confirmă – în România sunt cele mai ieftine alimente din UE
Premierul Florin Cîţu apreciază că datele Eurostat confirmă faptul că în România sunt cele mai ieftine alimente din ...
800 de angajați ai CN Aeroporturi București vor intra pe rând în șomaj tehnic de la 1 iulie
800 de angajați ai CN Aeroporturi București vor intra pe rând în șomaj tehnic de la 1 iulie
Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București S.A. (CNAB) a aprobat, în ședința din 22 iunie, ...