Panama Papers: Societe Generale a creat 979 de companii offshore prin intermediul Mossack Fonseca

Banca franceză Société Générale se numără printre primele cinci bănci care au creat cel mai mare număr de companii offshore prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, de la înfiinţarea acestuia, în 1977, până în 2015, a informat cotidianul le Monde.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 11:07
Panama Papers: Societe Generale a creat 979 de companii offshore prin intermediul Mossack Fonseca

Pe baza analizei documentelor publicate în scandalul ‘Panama Papers’, Le Monde susţine că Societe Generale ocupă poziţia a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăţi offshore prin intermediul Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC (2.300 societăţi) şi băncile elveţiene UBS (1.100 societăţi) şi Credit Suisse (1.105 societăţi).

‘Le Monde’ precizează că ‘două treimi dintre entităţile offshore au fost create de SG Bank şi Trust Luxembourg’ iar restul au fost create de filiala elveţiană a SG Private Banking precum şi de SG Hambros Bank, cu sediul în Bahamas.

Cotidianul subliniază că, deşi ritmul de înfiinţare a societăţilor offshore a încetinit după 2012 şi o serie de structuri au fost închise, ‘aproximativ o sută dintre entităţile înfiinţate de Societe Generale prin intermediul Mossack rămân active’. Un număr similar au fost cedate altor gestionari şi îşi continuă activităţile.

În replică, Societe Generale afirmă că începând din 2012 nu mai deţine, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante.

‘Structurile la care se face referire în media nu sunt deţinute de Societe Generale ci de clienţii săi. Chiar dacă legislaţia franceză nu prevede nicio restricţie privitoare la relaţiile cu clienţii din aceste jurisdicţii, Societe Generale a adoptat de mai mulţi ani o politică proactivă pentru a se asigura că activităţile noastre respectă cele mai ridicate standarde în materie de luptă împotriva fraudei şi evaziunii fiscale’, se arată într-un comunicat remis luni de banca franceză.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ”Panama Papers”, provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Numele băncilor elveţiene Credit Suisse şi UBS, britanică HSBC şi franceză Societe Generale au fost menţionate în cadrul acestei afaceri.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD – Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Porsche pregătește un nou program de reducere a costurilor
Porsche pregătește un nou program de reducere a costurilor
Președintele consiliului de administrație al mărcii Porsche, dar și al grupului Volkswagen, Oliver Blume, a inițiat negocieri cu sindicatele pentru o nouă rundă de măsuri de reducere a......
Trebuie să facem trecerea de la a ajuta Ucraina să reziste la a ajuta Ucraina sa câştige – ministrul de Externe Oana Ţoiu
Trebuie să facem trecerea de la a ajuta Ucraina să reziste la a ajuta Ucraina sa câştige – ministrul de Externe ...
Ministrul de Externe Oana Ţoiu a afirmat, sâmbătă, că România trebuie să facă trecerea de la a ajuta Ucraina să ...
Ministrul Dragos Pîslaru, despre cele 60 de miliarde de euro alocate României din bugetul UE: O sumă bună la prima vedere, dar vine cu condiții stricte
Ministrul Dragos Pîslaru, despre cele 60 de miliarde de euro alocate României din bugetul UE: O sumă bună la prima vedere, ...
“României i se propune o alocare inițială de 60 miliarde de euro.O sumă bună la prima vedere, dar care vine cu condiții ...
Gigantul petrolier BP a vândut toate parcurile eoliene onshore din Statele Unite
Gigantul petrolier BP a vândut toate parcurile eoliene onshore din Statele Unite
BP a fost de acord să își vândă afacerea de energie eoliană onshore din SUA companiei americane LS Power, ca parte ...