Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele

AGERPRES - mie, 03 mart. 2021, 14:54
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
 Peste 80% dintre români se declară mulţumiţi de furnizorul lor actual de electricitate, însă aceste date pot arăta că ei nu cunosc alternativele pentru schimbarea companiei, a afirmat, miercuri, Remus Ştefureac, director executiv INSCOP Research, într-o conferinţă online.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Energia Inteligentă, cu scopul de a prezenta un sondaj INSCOP cu privire la percepţia românilor despre liberalizarea pieţei de electricitate, proces care a avut loc la 1 ianuarie 2021.

Potrivit răspunsurilor, 80,4% dintre oameni au spus că sunt mulţumiţi de actualul furnizor, în timp ce 16,3% nu sunt mulţumiţi.

Citeste si: Noua bătaie de cap în procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică: indexul contorului

„Este o întrebare importantă, dar răspunsurile sunt şi mai interesante. Pare o disonanţă cognitivă, pe care voi încerca să o explic. Aceste cifre pot reflecta o realitate, poate populaţia este mulţumită, dar, în acelaşi timp aceste cifre pot arăta lipsa de cunoaştere a alternativelor. Dacă populaţia nu-şi pune problema că şi-ar putea schimba furnizorul de energie, aşa cum face cu alte servicii, evident că nu încearcă să facă o evaluare calitativă a actualului furnizor”, a arătat Ştefureac.

Dintre cei întrebaţi, 35,9% au răspuns că au suficiente informaţii despre schimbarea furnizorului, 59,9% spun că nu au, iar 4,2% nu ştiu sau nu răspund.

În Bucureşti şi în urbanul foarte mare populaţia se declară mai degrabă neinformată

„Surprinzător este că în Bucureşti şi în urbanul foarte mare populaţia se declară mai degrabă neinformată şi ceva mai informată în urbanul mediu, mic şi foarte mic. De asemenea, un grad mare de informare îl au persoanele cu venituri mari şi foarte mari”, a mai spus reprezentantul INSCOP.

Sectorul energetic din România se îndreaptă într-o direcţie bună, consideră 23,8% dintre respondenţi, în timp ce 40,1% cred contrariul.

Totodată, 69% dintre respondenţi consideră că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a făcut suficiente eforturi pentru a informa populaţia cu privire la procesul de liberalizare şi 26% se declară mulţumiţi de ce a făcut ANRE.

58,4% spun că au încredere puţină şi foarte puţină în ANRE, 24,9% – multă şi foarte multă, în timp ce 12% nu cunosc instituţia.

De asemenea, 60,4% au încredere puţină şi foarte puţină în Ministerul Energiei, 27% – multă şi foarte multă, iar 8,7% nu cunosc această instituţie.

Totodată, 60% dintre oameni au încredere puţină şi foarte puţină în Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, 33% mare şi foarte mare şi 3,7% nu cunosc instituţia.

În ceea ce priveşte Consiliul Concurenţei, 57% au încredere puţină şi foarte puţină, 19,2% multă şi foarte multă, iar 23,9% nu cunosc instituţia.

Cercetarea a fost realizată la comanda Asociaţiei Energia Inteligentă, în perioada 8-17 februarie 2021, prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi cu vârsta de peste 18 ani.

Sondajul are o eroare de plus/minus 3,1%, la un grad de încredere de 95%.

Citeste si: Ghid nou emis de ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie electrică

 

Te-ar mai putea interesa și
Creşte rata de vindecare, dar numărul deceselor zilnice rămâne ridicat – situaţia din criza Coronavirus, miercuri dimineaţa – 14.04.2021
Creşte rata de vindecare, dar numărul deceselor zilnice rămâne ridicat – situaţia din criza Coronavirus, miercuri ...
Criza Coronavirus 14 aprilie 2021 (cea mai recentă raportare - marţi, 13 aprilie, ora 13): Rata vindecărilor creşte până la 90,42% (915.464 pacienti au fost declarati vindecati dintr-un total......
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 14.04.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 14.04.2021
Euro rămâne aproape de maximul istoric atins în faţa leului pe 31 martie 2021.
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 de lei
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 ...
Companiile riscă amenzi de până la 60.000 de lei în cazul în care folosesc în mesajele lor publicitare, inclusiv pe ...
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea ...