Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele

AGERPRES - mie, 03 mart. 2021, 14:54
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
 Peste 80% dintre români se declară mulţumiţi de furnizorul lor actual de electricitate, însă aceste date pot arăta că ei nu cunosc alternativele pentru schimbarea companiei, a afirmat, miercuri, Remus Ştefureac, director executiv INSCOP Research, într-o conferinţă online.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Energia Inteligentă, cu scopul de a prezenta un sondaj INSCOP cu privire la percepţia românilor despre liberalizarea pieţei de electricitate, proces care a avut loc la 1 ianuarie 2021.

Potrivit răspunsurilor, 80,4% dintre oameni au spus că sunt mulţumiţi de actualul furnizor, în timp ce 16,3% nu sunt mulţumiţi.

Citeste si: Noua bătaie de cap în procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică: indexul contorului

„Este o întrebare importantă, dar răspunsurile sunt şi mai interesante. Pare o disonanţă cognitivă, pe care voi încerca să o explic. Aceste cifre pot reflecta o realitate, poate populaţia este mulţumită, dar, în acelaşi timp aceste cifre pot arăta lipsa de cunoaştere a alternativelor. Dacă populaţia nu-şi pune problema că şi-ar putea schimba furnizorul de energie, aşa cum face cu alte servicii, evident că nu încearcă să facă o evaluare calitativă a actualului furnizor”, a arătat Ştefureac.

Dintre cei întrebaţi, 35,9% au răspuns că au suficiente informaţii despre schimbarea furnizorului, 59,9% spun că nu au, iar 4,2% nu ştiu sau nu răspund.

În Bucureşti şi în urbanul foarte mare populaţia se declară mai degrabă neinformată

„Surprinzător este că în Bucureşti şi în urbanul foarte mare populaţia se declară mai degrabă neinformată şi ceva mai informată în urbanul mediu, mic şi foarte mic. De asemenea, un grad mare de informare îl au persoanele cu venituri mari şi foarte mari”, a mai spus reprezentantul INSCOP.

Sectorul energetic din România se îndreaptă într-o direcţie bună, consideră 23,8% dintre respondenţi, în timp ce 40,1% cred contrariul.

Totodată, 69% dintre respondenţi consideră că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a făcut suficiente eforturi pentru a informa populaţia cu privire la procesul de liberalizare şi 26% se declară mulţumiţi de ce a făcut ANRE.

58,4% spun că au încredere puţină şi foarte puţină în ANRE, 24,9% – multă şi foarte multă, în timp ce 12% nu cunosc instituţia.

De asemenea, 60,4% au încredere puţină şi foarte puţină în Ministerul Energiei, 27% – multă şi foarte multă, iar 8,7% nu cunosc această instituţie.

Totodată, 60% dintre oameni au încredere puţină şi foarte puţină în Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, 33% mare şi foarte mare şi 3,7% nu cunosc instituţia.

În ceea ce priveşte Consiliul Concurenţei, 57% au încredere puţină şi foarte puţină, 19,2% multă şi foarte multă, iar 23,9% nu cunosc instituţia.

Cercetarea a fost realizată la comanda Asociaţiei Energia Inteligentă, în perioada 8-17 februarie 2021, prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi cu vârsta de peste 18 ani.

Sondajul are o eroare de plus/minus 3,1%, la un grad de încredere de 95%.

Citeste si: Ghid nou emis de ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie electrică

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...