Şova: Ministerul Transportului sesizează DIICOT cu privire la executarea scrisorii de garanţie a GFR

Ministerul Transporturilor sesisează DIICOT cu privire la executarea scrisorii de garanţie a Grupului Feroviar Român (GFR), a declarat, miercuri, la Târgovişte, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Dan Şova.
Economica.net - mie, 14 mai 2014, 16:36
Şova: Ministerul Transportului sesizează DIICOT cu privire la executarea scrisorii de garanţie a GFR

‘S-a solicitat executarea scrisorii de garanţie a GFR în favoarea DIICOT Iaşi de către Ministerul Transporturilor prin intermediul EximBank, pentru că numai aşa se putea face la Raiffeisen Austria. Raiffeisen Austria a refuzat executarea scrisorii de garanţie. Motivele de legalitate şi de oportunitate pentru care care Raiffeisen Austria a refuzat executarea scrisorii de garanţie îmi scapă”, a spus Şova.

Ministrul a precizat că se va depune o sesizare la DIICOT. ”Ceea ce pot să vă spun este că în cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.) se depune la Parchetul General, la DIICOT o sesizare in rem, împreună cu toate documentele care există în minister, şi există doi metri înălţime de documente în minister în legătură cu această scrisoare, pentru a da procurorilor ocazia să desfăşoare exact ancheta şi să vadă care au fost cauzele şi cine sunt persoanele vinovate de faptul că scrisoarea de garanţie a fost refuzată la plată de către Raiffeisen Austria”, a afirmat Dan Şova.

Acesta susţine că Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria în legătură cu acest subiect. ”Din punct de vedere formal şi al acţiunilor care trebuiau întreprinse, Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria. A cerut în termen legal executarea scrisorii de garanţie. Noi am făcut şi un control, iar rezultatul său va fi pus la dispoziţia DIICOT’, a declarat ministrul Dan Şova.

Şova a arătat că s-a pus problema executării scrisorii de garanţie nu din cauza contractului de privatizare a companiei CFR Marfă, ci la solicitarea DIICOT Iaşi. ‘Solicitarea DIICOT Iaşi este o solicitare legală, a cărei oportunitate sau legalitate nu se pune în discuţie de către Ministerul Transporturilor’, a arătat Dan Şova.

Garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă nu a fost executată, pentru că beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile necesare executării decât după expirarea acesteia, au declarat miercuri, pentru AGERPRRS, reprezentanţii Raiffeisen Bank International (RBI).

‘RBI nu a plătit suma depusă drept garanţie pentru că beneficiarul (Ministerul Transporturilor – n. r.) nu a îndeplinit condiţiile necesare în acest sens, acestea fiind îndeplinite abia după ce garanţia a expirat. Având în vedere condiţiile foarte stricte care guvernează garanţiile bancare, executarea acesteia a trebuit să fie respinsă’, susţin reprezentanţii băncii austriece. Ministerul Transporturilor a transmis, marţi, un comunicat de presă, potrivit căruia Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie, în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...