Şova: Trebuie găsită o formulă de încetare a contractului cu Bechtel

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat joi, în timpul dezbaterilor de la Comisiile de buget-finanţe din Parlament, că va trebui găsită o formulă de încetare integrală a contractului semnat cu compania Bechtel pentru Autostrada Transilvania şi găsirea unei alte soluţii de finanţare.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 11:59
Şova: Trebuie găsită o formulă de încetare a contractului cu Bechtel

‘Singura datorie pe care o avem moştenire este către compania Bechtel, care se ridică la aproximativ 50 milioane euro, pe care va trebui să o achităm şi va trebui să găsim o formulă de încetare integrală a actualului contract cu Bechtel. Anul trecut, s-a semnat un act adiţional de către fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, prin care s-a renunţat amiabil de către părţi şi s-a păstrat doar finalizarea tronsoanelor Gilău-Turda şi Suplacu de Barcău-Borş. Pentru primul tronson avem o datorie de 25 milioane euro, care este deja bugetată şi o vom plăti, iar pentru tronsonul Suplacu de Barcău-Borş mai avem o datorie tot în jur de 25 milioane euro. Vom vedea în urma negocierilor cu Bechtel care va fi preţul încheierii acestui contract, pentru a trece şi Autostrada Bechtel într-un alt sistem de finanţare’, a spus Dan Şova.

El i-a asigurat pe membrii Comisiilor de buget-finanţe că, în contextul în care se va ajunge la o soluţie de închidere completă a contractului cu Bechtel, se va face şi o verificare în teren, pentru a stabili drepturile şi obligaţiile reciproce ale Guvernului şi companiei americane.

‘În afară de cele trei autostrăzi care au finanţare de 85% din fonduri europene, respectiv coridorul 4 Nădlac-Constanţa, coridorul 9 Ploieşti-Albiţa (Ungheni) şi autostrada ‘Transcarpatica’ Oradea-Arad-Lugoj-Calafat, restul autostrăzilor din România nu au decât două soluţii de finanţare, fie le construim în parteneriat public-privat sau în concesiune, fie le construim din surse bugetare’, a susţinut Şova.

Ministrul a explicat că în multe situaţii s-au angajat lucrări fără să fi existat cheltuieli alocate sau credite şi posibilităţi efective de plată.

‘Proiectele mari pe 2013. În acest moment, conform contractelor de lucrări în derulare sau aflate în procedură de licitaţie din 2012, avem în execuţie 342,7 km de autostradă. Secţiuni în execuţie cu buget asigurat de 150,3 km, din care, conform angajamentelor contractuale scrise, ar trebuie să terminăm, în anul 2013, 143,8 km de autostradă. Secţiuni în licitaţie la 1 ianuarie 2013, care vor intra în execuţie în acest an, de 119,7 km. Şi avem secţiuni în pregătire – 116,64 km’, a precizat Dan Şova.

În plus, el a spus că la CNADNR va fi efectuat un control, pentru a vedea modul în care s-au cheltuit banii pe proiectele de infrastructură în ultimii cinci ani.

‘Am solicitat Corpului de control al primului-ministru declanşarea unui control tematic extrem de larg la CNADNR, vizând modul de cheltuire a banului public în ultimii cinci ani, în care am cerut date despre absolut toate cheltuielile, începând cu consultanţii, să vedem de ce s-au acceptat prelungiri de termene la contracte, să vedem de ce s-au dat bani în plus, în ce măsură s-au făcut licitaţiile corecte. Este o verificare amplă, care va ţine, din câte am înţeles, până în lunile iulie-august, iar controlul include şi verificarea celor şapte direcţii regionale ale CNADNR’, a mai declarat Dan Şova.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase au fost descoperite pe un vapor ce urma să ajungă în țară pentru a ajunge......
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2021, cu 53,7%, ...
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
Punctul de Trecere a Frontierei Bechet (Romania) - Oryahavo (Bulgaria) este, începând de astăzi, 1 august, operaţional ...
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa, prima destinaţie turistică mondială, speră să primească în această vară un număr de 50 de milioane de ...