Spania: Liderul istoric catalan, Jordi Pujol, inculpat pentru fraudă fiscală

Jordi Pujol, liderul istoric al regiunii Catalonia, cuprinsă de o febră separatistă, a fost inculpat pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, potrivit unei decizii publicate marţi, scrie AFP.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 05:55
Spania: Liderul istoric catalan, Jordi Pujol, inculpat pentru fraudă fiscală

El este convocat pe 27 ianuarie la Barcelona, în faţa judecătorului de instrucţie Beatriz Balfagon, la fel ca şi soţia sa, Marta Ferrusola, şi trei dintre copii, conform hotărârii magistratului, datată din 11 decembrie, scrie Agerpres.

De asemenea, ea precizează că a trimis din nou comisii rogatorii în Andorra şi Liechtenstein pentru a obţine informaţii în legătură cu presupusele conturi bancare ale lui Jordi Pujol şi ale membrilor familiei sale.

Justiţia încearcă să stabilească dacă fostul şef al executivului catalan a ascuns de administraţia fiscală mai multe milioane de euro.

În luna iulie, el a recunoscut public că a ascuns fiscului timp de 34 de ani moştenirea tatălui său plasată în Principatul Andorra, între Franţa şi Spania.

Jordi Pujol, care a mai făcut obiectul unei anchete în 1986 pentru suspiciuni de gestionare frauduloasă a băncii familiale Banca Catalana, a luat prin surprindere cu această mărturisire, în contextul în care justiţia ancheta posibile nereguli săvârşite de fiii săi Jordi şi Oriol. Această recunoaştere a stârnit un val de suspiciuni cu privire la comisioane oculte pentru atribuirea de contracte publice în perioada mandatelor sale.

‘Personal pot afirma, categoric, că nu am fost niciodată un om politic corupt’, a dat el asigurări în septembrie, în plenul parlamentului de la Barcelona.

Şef al executivului catalan între 1980 şi 2003, 23 de ani în care a obţinut mai multă autonomie pentru regiunea sa, Jordi Pujol a fost supranumit viceregele Spaniei din cauza importanţei în peisajul politic al ţării. În 2013, el s-a alăturat cauzei independenţei Cataloniei, aflată în conflict cu Madridul.

Trei dintre copiii săi fac obiectul unor anchete pentru multiple afaceri.

Aceste numeroase anchete coincid cu tensionarea relaţiilor dintre Madrid şi Barcelona, după ce actualul şef al executivului catalan, Artur Mas, a lansat o campanie pentru independenţa provinciei care produce aproape 20% din avuţia Spaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...