1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Spania: Liderul istoric catalan, Jordi Pujol, inculpat pentru fraudă fiscală

Jordi Pujol, liderul istoric al regiunii Catalonia, cuprinsă de o febră separatistă, a fost inculpat pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, potrivit unei decizii publicate marţi, scrie AFP.

17 dec, 2014 | Agerpres

El este convocat pe 27 ianuarie la Barcelona, în faţa judecătorului de instrucţie Beatriz Balfagon, la fel ca şi soţia sa, Marta Ferrusola, şi trei dintre copii, conform hotărârii magistratului, datată din 11 decembrie, scrie Agerpres.

De asemenea, ea precizează că a trimis din nou comisii rogatorii în Andorra şi Liechtenstein pentru a obţine informaţii în legătură cu presupusele conturi bancare ale lui Jordi Pujol şi ale membrilor familiei sale.

Justiţia încearcă să stabilească dacă fostul şef al executivului catalan a ascuns de administraţia fiscală mai multe milioane de euro.

În luna iulie, el a recunoscut public că a ascuns fiscului timp de 34 de ani moştenirea tatălui său plasată în Principatul Andorra, între Franţa şi Spania.

Jordi Pujol, care a mai făcut obiectul unei anchete în 1986 pentru suspiciuni de gestionare frauduloasă a băncii familiale Banca Catalana, a luat prin surprindere cu această mărturisire, în contextul în care justiţia ancheta posibile nereguli săvârşite de fiii săi Jordi şi Oriol. Această recunoaştere a stârnit un val de suspiciuni cu privire la comisioane oculte pentru atribuirea de contracte publice în perioada mandatelor sale.

'Personal pot afirma, categoric, că nu am fost niciodată un om politic corupt', a dat el asigurări în septembrie, în plenul parlamentului de la Barcelona.

Şef al executivului catalan între 1980 şi 2003, 23 de ani în care a obţinut mai multă autonomie pentru regiunea sa, Jordi Pujol a fost supranumit viceregele Spaniei din cauza importanţei în peisajul politic al ţării. În 2013, el s-a alăturat cauzei independenţei Cataloniei, aflată în conflict cu Madridul.

Trei dintre copiii săi fac obiectul unor anchete pentru multiple afaceri.

Aceste numeroase anchete coincid cu tensionarea relaţiilor dintre Madrid şi Barcelona, după ce actualul şef al executivului catalan, Artur Mas, a lansat o campanie pentru independenţa provinciei care produce aproape 20% din avuţia Spaniei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO