Spaţii industriale de 83.000 mp tranzacţionate în primul trimestru, 60% din tot anul trecut

Suprafaţa de spaţii industriale tranzacţionată în primul trimestru a cumulat 83.000 de metri pătraţi, reprezentând mai mult de jumătate din totalul contractat anul trecut, însă cele mai mari tranzacţii au fost de renegociere şi mai puţin de preluări de spaţii noi, potrivit CBRE.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 13:58
Spaţii industriale de 83.000 mp tranzacţionate în primul trimestru, 60% din tot anul trecut

Anul trecut au fost tranzacţionate spaţii totalizând 132.400 de metri pătraţi, sub nivelul din 2011 şi 2010. Tranzacţiile cu spaţiile din Bucureşti au cumulat 47.700 de metri pătraţi, reprezentând 35% din total, în timp ce provincia a atras clienţi pentru 85.000 metri pătraţi (Cluj -35%, Ploieşti – 12,2%, Piteşti -10% şi Timişoara – 9%).

În plus, în 2012 au fost încheiate contracte direct între proprietari şi chiriaşi reprezentând 40.500 metri pătraţi.

Principalii clienţi au fost operatorii logistici, care au fost cei mai activi, dar şi companiile din industria producătoare.

În acest an, majoritatea cererilor de închiriere de spaţii industriale o reprezintă relocările şi extinderile, apoi renegocierile, având în vedere că sunt multe contracte au ajuns la maturitate.

„Cererea în 2013 este în creştere pe fondul relativei stabilităţi economice şi politice, dar având în vedere şi creşterea economică prognozată pentru acest an. Totodată, dezvoltatorii ar putea începe proiectele amânate câţiva ani. Cele mai multe tranzacţii în acest an au fost, în ordine, renegocierile, relocările şi extinderile, contractele noi fiind în continuare în număr limitat. Estimăm că această ordine se va menţine pe tot parcursul anului”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Marian Orzu, şeful departamentului industrial al CBRE România.

Cea mai mare tranzacţie din acest an şi intermediată de CBRE a fost prelungirea unui contract existent în parcul Europolis Park, deţinut de CA Immo pentru un spaţiu de 45.000 metri pătraţi.

Spaţiile sunt ocupate de retailerul francez Carrefour. Contractul a fost încheiat în anul 2007 cu proprietarii de atunci ai parcului Cefin Logistics Park, fiind una dintre cele mai mari tranzacţii încheiată vreodată pe piaţa locală.

O altă tranzacţie intermediată de companie în primul trimestru a fost închirierea de către Elit, distribuitor de piese auto-moto, a 9.000 metri pătraţi în Europolis Park din Bucureşti.

De asemenea, în luna ianuarie, CBRE a intermediat o tranzacţie pentru Inter Cars, din domeniul distribuţiei de piese de schimb şi accesorii auto, care a închiriat un spaţiu de depozitare de 5.500 metri pătraţi în parcul industrial Codlea, dezvoltat de compania Warehouses de Pauw (WDP) în judeţul Braşov. WDP va dezvolta la Codlea un parc de 135.000 metri pătraţi, fiind al doilea proiect al dezvoltatorului belgian în România, după cel din apropiere de Piteşti. Compania deţine în România circa 2 milioane metri pătraţi de teren pentru spaţii industriale.

O suprafaţă similară a fost intermediată de compania şi în luna martie, pentru Global Enterprises, companie specializată în fabricarea de mase plastice şi produse de interior pentru industria auto. Aceasta a închiriat o unitate de producţie de 5.630 de metri pătraţi, în Ploieşti West Park, cel mai mare parc industrial din Europa de Est, dezvoltat de grupul belgian Alinso, unde va angaja 50-100 de persoane. Ploieşti West Park are o suprafaţă închiriabilă de 200.000 metri pătraţi, din care 10% sunt disponibili.

„Dezvoltarea infrastructurii este un element care creşte interesul companiilor pentru anumite zone, un exemplu în acest sens fiind autostrada Bucureşti-Ploieşti, a cărei finalizare a determinat creşterea interesului pentru Ploieşti, tendinţă care se va manifesta şi în acest an”, a precizat consultantul CBRE.

Orzu apreciază că este îmbucurător că în acest an au început să se dezvolte şi alte zone, slab reprezentate din punct de vedere al investiţiilor industriale, cum ar fi cea de Nord-Est.

„Sunt dezvoltatori care se uită la această zonă, aflate în urmă cu cel puţin cinci ani din punct de vedere al investiţiilor în proiecte industriale faţă de alte zone, în primul rând pentru că nu există infrastructură. Sunt cel puţin doi dezvoltatori, cu care lucrăm şi care vor demara proiecte. Un proiect, de 10.000 metri pătraţi, construit speculativ, va fi dezvoltat cu fonduri europene de către Tester Group (deţinut de un antreprenor local, n.r.). Proiectul va fi finalizat la sfârşitul anului şi se adresează IMM-urilor”, a explicat Orzu.

Un alt dezvoltator, care deţine 10 hectare de teren în această zonă, vrea să construiască un proiect de 50.000 metri pătraţi, dar nu speculativ, ci la cerere.

„Dacă se face autostrada Iaşi-Târgu Mureş, această zonă va fi foarte căutată de investitori. Multe din companiile care s-au extins în Moldova pentru facilităţile fiscale se vor muta în România”, consideră reprezentantul CBRE.

Deşi anul trecut, oraşele din provincie au fost mai căutate decât Bucureştiul pentru spaţii industriale, Orzu apreciază că în primele luni a fost consemnată o creştere a cererii pentru Capitală.

„Cererea variază între 1.000, 5.000 şi 10.000 de metri pătraţi şi vine mai ales din partea firmelor de distribuţie şi de logistică. Rata de neocupare a spaţiilor din Bucureşti este de circa 10% din stocul total de circa un milion de metri pătraţi. Este ciudat definit însă acest grad de neocupare pentru că dacă aş avea o cerere pentru un spaţiu de 20.000 metri pătraţi nu aş avea unde să găsesc spaţiul respectiv. Cele mai mari spaţii disponibile au circa 12.000 metri pătraţi”, a adăugat sursa citată.

În prezent, proiecte în construcţie şi care ar putea finalizate în acest an totalizează 100.000 metri pătraţi în ţară şi 40.000-50.000 metri pătraţi în Bucureşti, majoritatea realizare la cerere. Chiriile prime (cea mai bună chirie pentru cel mai bun spaţi din punct de vedere al dezvoltatorului) s-au redus în acest an la 3,9 euro/mp/lună, de la 4,1 euro/mp/lună, anul trecut, cu tendinţă de scădere.

CBRE a intermediat 80% din tranzacţiile cu spaţii industriale realizate în primul trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...